Főoldal > Események
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


5.

14:30
Európai Parlament, Brüsszel

Február 5-én bemutatjuk európai polgári kezdeményezésünk jogalkotási javaslatait az Európai Bizottságnak

Tisztelt kollégák,

Örömmel értesítjük önöket, hogy a Minority SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat február 5-én, szerdán mutatjuk be az Európai Bizottságnak Brüsszelben.

Az 1 128 385, tagállami szakhatóságok által hitelesített támogatói aláírással a Minority SafePack az Európai Unió történelmének ötödik sikere Európai Polgári Kezdeményezése. Célja uniós védelmet és támogatást kérni az őshonos európai kisebbségek, nemzeti közösségek, nyelvi csoportok számára.

A brüsszeli találkozón a Kezdeményező Bizottság, az európai aláírásgyűjtést koordináló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöksége és a törvénykezdeményezéseket kidolgozó európai szakértői csoport fogja képviselni a Minority SafePack kezdeményezést. A közép-európai idő szerint 12 órakorkezdődő találkozó zárt körű lesz.

A találkozót követően, 14:30-tól a küldöttség az Európai Parlament épületében számol be a sajtónak a találkozóról. A sajtótájékoztatóra az Anna Politkovszkaja teremben (PHS 0A50) kerül sor. A sajtó képviselőit szeretettel várjuk.

FONTOS TUDNIVALÓ: Amennyiben tudósítójuk nem rendelkezik európai parlamenti akkreditációval, kérjük, igényelje az az Európai Parlament sajtószolgálatánál, a media.accreditation@europarl.europa.eu címen, legkésőbb hétfőn délutánig. Kérjük, levelében tüntesse fel, hogy az alábbi eseményen kíván részt venni:


Megköszönnénk, ha részvételi szándékáról minket is értesítene a press@fuen.org címen. 

Az eseményről közleményt, fotókat, videókat és hanganyagot is küldünk a médiának.

 


29.

18.00
Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház

Alakulásának 30. évfordulóját ünnepli az RMDSZ Háromszék Területi Szervezete

Január 29-én, szerdán 18 órától az RMDSZ Háromszék Területi Szervezete alakulásának 30. évfordulóját ünnepeljük Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. 
Várjuk az eseményre a sajtó képviselőit.

26.

Kelemen Hunor programja január 23-26. között

Január 23-án, csütörtökön – a Kolozs Megyei Küldöttek Tanácsának ülését követően – megközelítőleg 18:30-tól a Kolozsvári Arénában tart közös sajtótájékoztatót Kelemen Hunor, Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke és Talpas Botond MKT-elnök.

Január 24-én, pénteken 17 órától az RMDSZ Gyergyó területi szervezete alakulásának 30. évfordulós ünnepségén vesz részt és mond beszédet Kelemen Hunor a gyergyószentmiklósi művelődési központban.

Január 26-án, vasárnap 11:30-tól a magyar kultúra napja alkalmából szervezett Ady Endre szobrának avató ünnepségén mond beszédet a szövetségi elnök Zilahon, a Wesselényi szobor melletti kisparkban. Kelemen Hunor vasárnap 16 órától az RMDSZ Hunyad megyei szervezete alakulásának 30. évfordulós ünnepségén mond köszöntőt Déván, a városi színház nagytermében.

 


22.

18:00
Kolozsvár, sétatéri Kaszinó

VIII. Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjátadó gála

A magyar kultúra napján január 22-én, 18 órától a kolozsvári sétatéri Kaszinóban díjazza a Szövetség azokat az alkotókat, művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak. Az est további részében Bogdán Zsolt A magyar nyelv története c. előadása lesz látható. A rendezvényre szeretetettel várjuk a sajtó képviselőit.


18.

17:00
Kolozsvári Állami Magyar Színház

Alakulásának 30. évfordulóját ünnepli az RMDSZ

Január 18-án, szombaton 17 órától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítását idézzük meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Az ünnepi eseményen köszönetet mondunk Szövetségünk alapítóinak.

A sajtó képviselőit szeretettel várjuk eseményünkre. Részvételi szándékukat, kérjük, január 16., csütörtök délig jelezzék a pressoffice@rmdsz.ro e-mail címen a sajtóorgánum és a részt vevő személyek megjelölésével.


18.

12:00
Kolozsvár, Kajántó völgye/ Valea Chintăului 1.

Szombaton ülésezik az SZKT

Január 18-án, szombaton 12 órától a kolozsvári CREIC központban (Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, Kajántó völgye/ Valea Chintăului 1., Google Maps: http://goo.gl/maps/YeyRo4mTJwP2) ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Napirenden szerepel Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatója, az SZKT elnökének és Állandó Bizottságának megválasztása, az SZKT-frakciók megalakulása, valamint az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatának elfogadása. Az ülés az Ezüstfenyő-díjak átadásával kezdődik.  

A sajtó képviselőit szeretettel várjuk. Részvételi szándékukat, kérjük, január 16., csütörtök délig jelezzék a pressoffice@rmdsz.ro e-mail címen a sajtóorgánum és a részt vevő személyek megjelölésével.


30.

Marosvásárhely, Grand Hotel Europa

Az RMDSZ Nőszervezete november 29-30. között tartja tisztújító küldöttgyűlését Marosvásárhelyen

Ez alkalommal szombaton, november 30-án 13 órától a Grand Hotel Europa termében sajtótájékoztatót tart Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke, valamint a Nőszervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke. Ezt megelőző este, november 29-én 20 órától Az élet erőszakos oldala illetve Család és karrier címmel szervezünk panelbeszélgetéseket, ahol Csép Andrea-Éva képviselő beszélget a családon belüli erőszakról Ambrus Izabella parlamenti képviselővel és Cosma István pszichológussal. Ugyanakkor Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője Horváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét és Varga-Pál Petri Zsolt vállalkozót kérdezi a család és karrier közötti egyensúly megteremtéséről. Az esemény helyszíne a Grand Hotel étterme. Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!


30.

Kelemen Hunor november 29-30-i programja

Az RMDSZ elnöke pénteken 13 órakor beszédet mond a Farkas utcai református templomban a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum száz éves fennállásának ünnepségén.

17 órakor a Bánffy-palotában Sabin Ghermannal, Rácz Norberttel és Daniel Daviddal közösen részt vesz az Oszuta Live Kolozsváron című esemény egyik panelbeszélgetésén, amelynek témája a román-magyar együttélés.
Az eseményről további részletek itt: https://www.facebook.com/events/775588986204227/

Kelemen Hunor szombaton 9 órától Marosvásárhelyen, a Grand Hotel konferenciatermében köszönti az RMDSZ Nőszervezetének küldöttgyűlését.


24.

Tiberiu Popoviciu Informatikai Líceum, Tordai út 140-142.

Kelemen Hunor vasárnap Kolozsváron szavaz

Kelemen Hunor vasárnap 11 órakor Kolozsváron, a Tiberiu Popoviciu Informatikai Líceumban (Tordai út 140-142.) szavaz. Az RMDSZ elnöke este 9 óra után, az exit poll eredmények ismeretében nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Szövetség Majális utcai székházában (Republicii 60.).


21.

Zágráb

Az RMDSZ részt vesz az EPP zágrábi kongresszusán

Kelemen Hunor vezeti a Szövetség küldöttségét az Európai Néppárt november 20-21-i zágrábi kongresszusán.  Megválasztjuk az ernyőszervezet új elnökét és alelnökeit is, továbbá lehetőség nyílik küldötteinknek kétoldalú találkozókon beszámolni a közösségünket érintő problémákról és törekvésekről. 
Mindezekről a következő napokban rövid bejegyzéseket és videóanyagokat közlünk az RMDSZ Facebook-oldalán.