15.

Szatmárnémeti

Március 15-én Széchenyi István szobrát avatjuk Szatmárnémetiben

Március 15-én a forradalom hőseire és a legnagyobb magyarra, az országépítő Széchenyi István grófra emlékezünk Szatmárnémetiben: 17.30 órától az ő szobrát leplezzük le a megyeszékhely központjában. Az RMDSZ központi ünnepén jelen lesz és beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség központi ünnepségének első állomása az István téri gyülekező. 16.45 órától koszorút helyezünk el Petőfi szobránál, majd huszári és fúvószenekar kíséretével vonulunk át a régi városközponti parkba, az Astoria szállóval szemben felállított szoborhoz.

Ünnepségünk fénypontja a Szatmár megyéhez több szálon is kötődő Széchenyi István szobrának méltóságteljes felavatása.  17.3órától, a Szózatot követően imát mond Nm. és Ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Szatmárnémetiből, a Partiumból a romániai magyar közösségnek üzen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, beszédet mond Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, a Szövetség Szatmárnémeti Szervezetének elnöke és Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.

Hagyományőrző pillanat a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által szervezett Hazafias Versek Versmondó Verseny győzteseinek szavalata. Az ünnepség végén a megemlékezés koszorúit helyezhetik el az ünneplők.

Az este folyamán, 19.00 órától dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az Országos Széchenyi Társaság társelnöke tartja meg történelmi előadását a Szatmárnémeti Északi Színházban. Itt adjuk át a Szövetség Szatmárnémeti Szervezetének Ezüst Tulipán díjait. Ünnepségünket a nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová című műsora zárja.

Tisztelegjünk együtt nemzetünk nagyjai előtt!


15.

Szerkesztőségek figyelmébe: országszerte ünnepel közösségünk az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján

Március 15-én a forradalom hőseire és a legnagyobb magyarra, az országépítő Széchenyi István grófra emlékezünk Szatmárnémetiben: 17.30 órától az ő szobrát leplezzük le a megyeszékhely központjában. Az RMDSZ központi ünnepén jelen lesz és beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök is.

Az ünnepségen jelen lesz Bodor László programokért felelős ügyvezető alelnök és Nagy Zoltán Levente területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnök.

18 órától Nagyszalontán, Kossuth Lajos köztéri szobránál mond ünnepi beszédet Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök. Az ünnepi műsort fáklyás felvonulás, majd gálaműsor követi a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője 17.45 órától Nagyváradon, Szacsvay Imre szobránál mond ünnepi beszédet.

A csíkszéki eseményeken vesz részt Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető és Tánczos Barna szenátor. 11 órától Csatószegen, a hősök emlékművénél tiszteleg, 12 órától Tunádfürdőn, a Millennium Emlékparkban mond beszédet a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője. 14 órakor a csíkszékiek Nyerges-tetői főünnepségén, 17 órától pedig Csíkszeredában, a vár téri ünnepségen köszönti a résztvevőket Tánczos Barna szenátor.

Hegedüs Csilla, a Szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke 18 órától Zilahon, a Szakszervezetek Művelődési Házban mond ünnepi beszédet.

Délelőtt kolozsvári rendezvényeken vesz részt, majd 19 órától a Brassóban, a Drámai Színházban szervezett gálaesten köszönti a magyar közösséget Horváth Anna önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök.

Oltean Csongor ifjúságért felelős ügyvezető alelnök Medgyesen ünnepel: az unitárius templomban zajló istentiszteletet követően, 18.00 órától a Millennium Ház nagytermében a Magyar szecessziós építészet Európában című kiállításon vesz részt és mond ünnepi beszédet.

Besztercén, a kultúrpalota dísztermében 18 órától fellép a marosvásárhelyi Napsugár néptánccsoport és a Zselyki hagyományőrző néptánccsoport. A besztercei magyarokat Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke köszönti.

16 órától Tordán, az Ótordai Református Templom istentiszteletén vesz részt, majd Petőfi szobránál koszorúz Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök.

Tisztelegjünk együtt nemzetünk nagyjai előtt!

Ma is lehetünk hősök!