Főoldal > Események > 2019.08.25
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


25.

X. Kolozsvári Magyar Napok

Az Iskola Alapítvány rendezvényei a X. Kolozsvári Magyar Napokon

Könyvbemutató: Lovagkirály

augusztus 21., szerda, 15.00 óra, Bocskai-ház, Óváry terem 

A Szent László-kultusz Kárpát-medencében való elterjedtsége szinte közhelynek számít, a Szent László-legenda ábrázolásai bizonyítják a középkori Magyarország egységét – kulturálisan és közösségi értelemben is így a nemzeti identitás meghatározó részei. A kötet segítségével a Kárpát-medencére kiterjesztve láthatjuk, hogy a középkori Magyar Királyság területén számos templom falát díszíti a Szent László-legenda kiterjedt ciklusa, egy-egy eleme vagy csupán a népszerű és kedvelt szent alakja.

Az eseményt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nyitja meg. Ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. A könyvet bemutatja Isó Mezei Emese szerkesztő, Kollár Tibor és Jánó Mihály tanulmányszerzők.

A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közös pályázatának keretében jelent meg.

 

Könyvbemutató: Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)

augusztus 22., csütörtök, 15.00 óra, Szent Mihály-plébánia nőszövetségének díszterme

A román államvédelmi hatóságok idejekorán felismerték, hogy a Márton Áron püspök irodájában elrejtett lehallgató készülékek segítségével nyert információk a leghatékonyabb hírszerzési források. A megfigyelési dosszié 236 kötetből és több mint 78 ezer oldalból áll. A lehallgatási jegyzőkönyveken keresztül jobban megismerhetjük Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseit, kapcsolati hálóját, az állammal szembeni passzív, de olykor ellenállásra buzdító egyházfőt.

A könyvet a szerzők jelenlétében bemutatja Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem, a BTK Történettudományi Intézet Modernkori Történeti Tanszékének egyetemi docense, valamint Visky András író, költő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója.

A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Lector Kiadó és a Varadinum Alapítvány Kiadó közös gondozásában jelent meg.

 

Filmvetítés: Magyarok Romániában – száz év történelem VI. rész

augusztus 25., vasárnap, 16.00 óra, Vallásszabadság Háza

A dokumentumfilm-sorozat hatodik része az 50-es, 60-as évekbe nyújt betekintést. Akkor alakult meg és működött a Magyar Autonóm Tartomány, de ugyanakkor tartóztatták le és börtönözték be a legtöbb erdélyi magyart az 56-os forradalom iránti szimpátia miatt. Ekkor teremtette meg a Román Kommunista Párt a nemzeti szocializmus kereteit, amely később a Ceaușescu-korszakban teljesedett ki. Stefano Bottoni és Bárdi Nándor történészek szakszerű irányításával magyar és román kutatók vázolják fel a második világháború utáni kommunista rezsimek közül a Gheorghiu-Dej nevéhez fűződő korszakot.

A vetítés után kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, amelyen Stefano Bottoni és Bárdi Nándor történészek is részt vesznek.

 

Kérjük, tiszteljék meg jelenlétükkel rendezvényeinket. Mindenkit szeretettel várunk!


25.

Kelemen Hunor vasárnapi és hétfői programja

A szövetségi elnök vasárnap, augusztus 25-én 17 órától a Krasznai Magyar Református Óvoda és Bölcsőde avatási ünnepségén vesz részt és mond beszédet. Hétfőn, augusztus 26-án 17 órától a Vásárhelyi Forgatag megnyitóján mond ünnepi beszédet a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.