Főoldal > Események
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


19.

13:00
Csíkkarcfalva

Kelemen Hunor pénteki programja

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenysége újabb mérföldkőhöz érkezett: hamarosan elkezdődik egy kollégium építése Csíkkarcfalván, a Felcsíki Műjégpálya, illetve az orvosi és metodikai központ szomszédságában.

Június 19-én, pénteken 13 órától Csíkkarcfalván ünnepélyesen elkezdik a munkálatot egy szimbolikus első kapavágással. A rendezvényen beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Jelen lesz Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Magyarország Főkonzulátusának képviseletében Soós Zoltán konzul. Az esemény házigazdája Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Az ünnepségre nagy tisztelettel várják a sajtó képviselőit. A szervezők a járványügyi helyzetre való tekintettel kérik, hogy az eseményen mindenki figyeljen a társadalmi távolságtartás szabályaira, a hatályos biztonsági ajánlások betartására.


12.

16:00
Kolozsvári Állami Magyar Színház büféjé

10 éves a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

10. alkalommal új helyszínen várja a könyv- és irodalombarátokat a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. Az esemény részleteit sajtótájékoztató keretében ismertetjük március 12-én, csütörtökön 16 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház büféjében. A rendezvényről és a programról Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, valamint Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója beszél.

Az eseményre szeretettel várjuk a média képviselőit. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék március 11-ig.


6.

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen indul a Nő az esély! tehetséggondozó képzéssorozat második kiadása

Az RMDSZ Nőszervezete a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben azoknak a 16 – 35 év közötti fiatal nőknek szeretne szakmai segítséget és motivációt nyújtani, akik közösségépítői, vezetői szerep betöltésére vágynak, akik érdeklődnek a közügyek iránt, vagy akik nem mástól várják az előrehaladást, hanem készek tenni ennek érdekében. A képzés résztvevői szakmailag elismert trénerek által vezetett műhelymunkákon és előadásokon mélyíthetik el ismereteiket a nyilvános beszéd és megjelenés, médiaszereplés témakörökben.
A képzés időpontja: 2020. március 6-8.
A rendezvényre szívesen várják a sajtó képviselőit! A helyszínen keressék az RMDSZ Nőszervezetének munkatársát, Keresztes Beát. Telefonszám: 0748217306.
Részletes program  ▶  https://cutt.ly/Mte6Mpm
 

5.

17.00
Szatmárnémeti

Kelemen Hunor március 5-i programja

A szövetségi elnök csütörtökön 17 órától részt vesz a Szatmárnémeti Északi Színházban az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezetének jelöltállító és rangsoroló küldöttgyűlésén. Az eseményen arról döntenek, hogy ki legyen a Szövetség polgármesterjelöltje, továbbá rangsorolják a városi tanácsosjelölteket.


28.

16.00
Szatmárnémeti, Dinu Lipatti Filharmónia koncertterem

Kelemen Hunor február 28-i programja

Az RMDSZ elnöke részt vesz pénteken 16 órától Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezete harmincéves fennállási ünnepségével egybekötött Megyei Képviselők Tanácsának ülésén. Az eseményen rangsorolják a Szövetség megyei tanácsos jelöltjeit.


18.

18:00
Patak/Sindicatelor utca, 9-13. szám, Kolozsvár

Kelemen Hunor keddi programja

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete megalakulásának 30. évfordulóját ünnepeli február 18-án, kedden 18 órától, a kolozsvári Double Tree by Hilton szálloda Ballroom termében (Patak/Sindicatelor utca, 9-13. szám). Az ünnepségen köszöntőt mond Kelemen Hunor szövetségi elnök is.

5.

14:30
Európai Parlament, Brüsszel

Február 5-én bemutatjuk európai polgári kezdeményezésünk jogalkotási javaslatait az Európai Bizottságnak

Tisztelt kollégák,

Örömmel értesítjük önöket, hogy a Minority SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat február 5-én, szerdán mutatjuk be az Európai Bizottságnak Brüsszelben.

Az 1 128 385, tagállami szakhatóságok által hitelesített támogatói aláírással a Minority SafePack az Európai Unió történelmének ötödik sikere Európai Polgári Kezdeményezése. Célja uniós védelmet és támogatást kérni az őshonos európai kisebbségek, nemzeti közösségek, nyelvi csoportok számára.

A brüsszeli találkozón a Kezdeményező Bizottság, az európai aláírásgyűjtést koordináló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöksége és a törvénykezdeményezéseket kidolgozó európai szakértői csoport fogja képviselni a Minority SafePack kezdeményezést. A közép-európai idő szerint 12 órakorkezdődő találkozó zárt körű lesz.

A találkozót követően, 14:30-tól a küldöttség az Európai Parlament épületében számol be a sajtónak a találkozóról. A sajtótájékoztatóra az Anna Politkovszkaja teremben (PHS 0A50) kerül sor. A sajtó képviselőit szeretettel várjuk.

FONTOS TUDNIVALÓ: Amennyiben tudósítójuk nem rendelkezik európai parlamenti akkreditációval, kérjük, igényelje az az Európai Parlament sajtószolgálatánál, a media.accreditation@europarl.europa.eu címen, legkésőbb hétfőn délutánig. Kérjük, levelében tüntesse fel, hogy az alábbi eseményen kíván részt venni:


Megköszönnénk, ha részvételi szándékáról minket is értesítene a press@fuen.org címen. 

Az eseményről közleményt, fotókat, videókat és hanganyagot is küldünk a médiának.

 


29.

18.00
Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház

Alakulásának 30. évfordulóját ünnepli az RMDSZ Háromszék Területi Szervezete

Január 29-én, szerdán 18 órától az RMDSZ Háromszék Területi Szervezete alakulásának 30. évfordulóját ünnepeljük Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. 
Várjuk az eseményre a sajtó képviselőit.

26.

Kelemen Hunor programja január 23-26. között

Január 23-án, csütörtökön – a Kolozs Megyei Küldöttek Tanácsának ülését követően – megközelítőleg 18:30-tól a Kolozsvári Arénában tart közös sajtótájékoztatót Kelemen Hunor, Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke és Talpas Botond MKT-elnök.

Január 24-én, pénteken 17 órától az RMDSZ Gyergyó területi szervezete alakulásának 30. évfordulós ünnepségén vesz részt és mond beszédet Kelemen Hunor a gyergyószentmiklósi művelődési központban.

Január 26-án, vasárnap 11:30-tól a magyar kultúra napja alkalmából szervezett Ady Endre szobrának avató ünnepségén mond beszédet a szövetségi elnök Zilahon, a Wesselényi szobor melletti kisparkban. Kelemen Hunor vasárnap 16 órától az RMDSZ Hunyad megyei szervezete alakulásának 30. évfordulós ünnepségén mond köszöntőt Déván, a városi színház nagytermében.

 


22.

18:00
Kolozsvár, sétatéri Kaszinó

VIII. Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjátadó gála

A magyar kultúra napján január 22-én, 18 órától a kolozsvári sétatéri Kaszinóban díjazza a Szövetség azokat az alkotókat, művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak. Az est további részében Bogdán Zsolt A magyar nyelv története c. előadása lesz látható. A rendezvényre szeretetettel várjuk a sajtó képviselőit.