Cseke Attila

Cseke Attila: „Március 15-éről nem lehet kompromisszumot kötni”

2017.10.18. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: „Március 15-éről nem lehet kompromisszumot kötni”

Az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy a szenátus ne szavazzon még a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetről, és a közigazgatási anyanyelv-használatot bővítő törvénymódosítás szakbizottsági vitáját is elnapolták. A két jogszabály további sorsáról kérdeztük Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőt kérdeztük.

Hétfőn a magyar közösség számára a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító jogszabály a döntő házban, a szenátusban, a plénum elé került. Végül a jogszabályról történő szavazást elnapolták. Mi történt?

A hétfői plénum előtti és az ülés közbeni megnyilvánulásokból egyértelműnek tűnt, hogy ha aznap szavazásra bocsátják, a román pártok el fogják utasítani a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetünket. Ezért azt kértük, hogy utalják vissza a szakbizottságokba, és próbáljunk meg párbeszédet folytatni róla. Jeleztük a hajlandóságunkat arra, hogy megválaszoljuk a román pártok részéről érkező összes kérdést. Nem akartunk olyan helyzetbe került, mint a képviselőházban, a közigazgatási törvényt módosító tervezetünk szavazásra bocsátásakor. Akkor semmilyen párbeszéd nem volt, vita nélkül söpörték le az asztalról a javaslatainkat. Azt tapasztaltuk, hogy az ellenzék részéről olyan kijelentések hangzanak el, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, de amelyek nyomást gyakorolnak a kormánypártokra. Arra késztetik a PSD-ALDE honatyáit, hogy kihátráljanak a tervezeteink mögül. A feladatunk ezért meggyőzni a román pártokat arról, hogy a javaslataink nem vesznek el semmit a román többségtől, nem sértik az érdekeiket. Ezt a munkát már el is kezdtük a frakciótársaimmal, beszélgettünk jó pár román szenátorral különböző pártokból. Azt látjuk, hogy ha személyenként kellene ezeket a beszélgetéseket lefolytatni, akkor lenne esély a tervezet elfogadására. Ám a pártpolitikai érdekek azt diktálják, hogy a javaslatainkat elutasítsák.

A nagyobbik kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea kijelentette, hogy jelenlegi formájában a PSD semmiképpen nem támogatja a március 15-ét hivatalos ünnepé nyilvánító tervezetet. Tud-e, illetve akar-e az RMDSZ valami kompromisszumot jelentő törvényváltozatot javasolni?

Március 15-éről nem lehet kompromisszumot kötni. Elmondtuk már a román pártoknak is: ennek a napnak az évfordulója Torontótól Sydneyig a világ bármelyik sarkában élő magyarok legfontosabb ünnepe. Mi nyitottak vagyunk párbeszédet folytatni az tervezetünkről. Készek vagyunk a román szenátor kollégáink bármilyen felmerülő kérdésére válaszolni. Azt tartjuk a legnagyobb hibának, hogy a román pártok 2017-es politikai elvárásokkal tekintenek vissza egy 170 évvel történt eseményre és annak következményeire. Egy történelmi eseményt mindig az adott történelmi kontextusban kell tudni kezelni. Március 15-e pedig a szabadság eszményéről szól. Egyaránt üzenete van a magyaroknak és a románoknak is. A történelmi vitákat szerintünk a történészeknek kell lefolytatniuk. Vannak olyan események a két nép történelmében, amelyekről a történészek eltérően vélekednek. A politikumnak ebbe nem lenne szabad beleszólnia, nem lenne szabad felhasználnia magyarellenes, nacionalista indulatkeltésre.

Mikor kerülhet legközelebb plénum elé a március 15-ét hivatalos ünnepé nyilvánító törvénytervezet?

Valószínűleg három hét múlva. Ez a procedúrától is függ, több szakbizottságnak is