Kelemen Hunor

Regionalizáció - Hajlandó változtatni a kormány? - Hangoló a Kolozsvári rádióban

2013.06.12. | Régiók , Alkotmány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Regionalizáció - Hajlandó változtatni a kormány? - Hangoló a Kolozsvári rádióban

Utcai demonstrációkat helyezett kilátásba az RMDSZ, amennyiben a kormány a régiós átalakítás során Brassó, Buzău vagy Neamt, megye irányában asszimilálja a Székelyföldet. Kelemen Hunor szövetségi elnököt kérdeztük a Hangolóban.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közösség számára elfogadhatatlannak tartja a régiósítási elképzelések kidolgozásával megbízott szakértői bizottság jelentését, amely szerint a kulturális regionális identitások felszámolása a régiók hatékonyságát növelik.

A közigazgatási átszervezésért is felelős Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes veszélyesnek és helytelennek nevezte az RMDSZ elnökének bejelentését. Közölte, hogy a régiós átalakítást népszerűsítő karaván élén Hargita és Kovászna megyébe is eljut, és ismertetni fogja a székelyföldiekkel a kormány elképzeléseit.

Milyen esély van arra, hogy a kormány módosítson a mostani regionalizációs elképzelésein? – kérdeztük Kelemen Hunor szövetségi elnököt.

„Nem tudjuk, hogy a kormány fog-e módosítani az elképzelésein, mert tulajdonképpen nem igazán ismerjük az elképzeléseit. Papírra még semmit nem vetettek, a különböző nyilatkozatokról tudunk: hogy a nyolc fejlesztési régiót alakítják át közigazgatási régiókká, a nyolc plusz egyet. Hogy a plusz egy mit jelent, nem lehet tudni, csak a pletykák szintjén, hogy Dobrudzsa. Ha Dobrudzsa, akkor miért nem Székelyföld? Vagy miért nem Moldova? Hogyha hozzányúlunk miért nem csinálunk egy becsületes, 12-13 fejlesztési régióból álló reformot? Ezek olyan kérdések, amelyekre én ebben a pillanatban még nem tudom a választ. Egy dolgot viszont nagyon pontosan tudok: hogyha egy olyan közigazgatási régiót hoznak létre, amelyben azt a célt követik, hogy a Székely megyékben vagy a Partiumban élő magyarok beolvasztását célozzák, akkor nekem a Ceaușescu-érából köszön vissza a homogenizálási kísérlet. Akkor biztos, hogy lesz utcai tüntetés. De ebben a fázisban tőlem még ne kérjenek dátumot, mert nem tudom. Folyamatosan azt próbálom elmagyarázni a kormányzó koalíciónak, és a román politikusoknak, hogy az, amit mi kérünk és javaslunk, az minden szempontból korrekt. Gazdaságilag, szociálisan, történelmileg, kulturális hagyományokat illetően koherens és a közös fejlesztést szolgálja Székelyföld esetében, Partium esetében, illetve az egész ország esetében. Hiszen a mi javaslatunk nemcsak 2-3 megyére vonatkozik. Amikor 12, 13, 14 régióról beszélünk, akkor egész Romániával kapcsolatosan fogalmazunk meg egy olyan javaslatot, amelyet az elmúlt 13-14 év tapasztalataira és kudarcaira visszatekintve próbálunk meg továbbvinni és javítani. Ha Ceaușescu idejében, 68-ban az emberek utcára mentek, akkor senki ne gondolja azt, hogy ehhez a ma már demokratikus politikai eszközhöz, a békés tüntetéshez, a közösségi akarat felmutatásához nem folyamodhatunk. Itt nemcsak magyar emberekről vagy RMDSz szimpatizánsokról van szó, hanem mindenkiről aki azt gondolja, hogy hosszú távon ez a fajta régió átalakítás kudarc lesz.”

Nemrég az Erdélyi Magyar Néppárt is bejelentette, hogy a következő hetekben köztéri demonstrációkat szervez a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen a kormány régióátalakítási elképzelései ellen.

Hanganyag:
Kelemen Hunor a Hangolóban


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.