Kovács Péter

Csak azért is Erdély!

2016.10.25. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter

Csak azért is Erdély!

Felrobbant a bukaresti médiabomba, tucatnyi ismert véleményformáló, és ismeretlen kommentelők ezrei verik a földhöz magukat azért, ami 26 éve egyértelmű: az RMDSZ számára Erdély élvez prioritást! Mindezt onnan vezették le, hogy egy óriásplakáton ezt hirdetjük: Mentsük meg Kolozsvárt Bukaresttől! Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost.

8 féle óriásplakátot helyeztünk ki Erdély minden megyéjében. Az egyiken azt mondjuk, hogy olyan Erdélyt akarunk, ahol az autópálya aszfaltból van, és nem papírból. Miért nem lett senki ideges Bukarestben azért, hogy 98 év alatt Románia nem volt képes összekötni autópályán a fővárosát Európával? Arról is beszélünk, hogy vonattal Brassóból Nagyváradra 9 órát tart az utazás. Miért nem ideges senki azért, hogy ennyi idő alatt Európa bármelyik nagyvárosából el lehet repülni New Yorkba? Egy másik plakáton azt hangsúlyozzuk, hogy egy olyan Erdélyt építünk, ahol a gazdát kifizetik és nem ő fizet rá. Mikor tombolnak a hírtévék fő műsoridőben azért, hogy a családi gazdaságoknak felkopik az álla, mert késik az állami támogatás? Egy olyan Erdélyben szeretnénk élni, ahol Cluj, Kolozsvár és Klausenburg is. Hány vezércikk született román nyelvű szerző tollából, amelyben ismertetik, hogy ebben az országban szelektíven alkalmazzák a kétnyelvűségre vonatkozó törvényeket?

Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk, amikor követeljük, hogy az adóink ne Bukarestet gazdagítsák. Azt kérjük, amit mindig is kértünk: építsük le a központosított államot, bízzunk meg a helyi és megyei önkormányzatokban, adjunk át minden lehető hatáskört és az ezzel járó forrásokat. A külügyi és védelmi területeken kívül nem indokolt Bukarestben központosítani. Úgy gondoljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának.

Időről időre kitör a nacionalista, RMDSZ-ellenes őrület, kikiáltanak minket minden elképzelhető rossz forrásának. Most is ez történik. Ilyenkor mindenki “elfelejti”, hogy az RMDSZ javaslatára csökkent a rezsiként kifizetett víz általános forgalmi adója 9 százalékra. Vagy mi értük el, hogy a gyermeknevelési segély nem lehet kevesebb a minimálbérnél. Az RMDSZ indította el az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) otthonteremtési programját. Vagy mi hoztuk létre a Roncsautó és a Zöld Ház programokat. Az RMDSZ érte el, hogy jövedelmi adónk 2 százalékát civil szervezetek támogatására irányíthatjuk. Ezek, és még sok más, mind olyan eredmény, ami jó a magyaroknak, a románoknak, Erdélynek és Romániának. Erről is szól a Szövetség munkája.

26 éve olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó élni, ahol biztonságban tudjuk családjaink, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink. A mi tervünk Erdélyre vonatkozik, Erdély jövőjét építi. Bátran valljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának is. Ami pedig jó az erdélyi magyaroknak, az jó a románoknak is. 

Évekkel ezelőtt, Markó Béla szövetségi elnökként azt mondta: addig fontos Bukarestben lenni, amíg már nem fontos ott lenni. Ez a gondolat éppen azt a törekvésünket foglalja össze, amiért negyed évszázada küzdünk: ne Bukarestet erősítsük, hanem a történelmi régiókat, a helyi és megyei önkormányzatokat, a helyi közösségeket. Látva a mostani kiborulást, sajnos, még sokat kell Bukarestben lenni. 


Forrás: www.transindex.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.