Kovács Péter

REPLY Mit fog írni a szobor talapzatán: a forradalom szikrája vagy bukott politikus?

2011.11.09. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter

REPLY Mit fog írni a szobor talapzatán: a forradalom szikrája vagy bukott politikus?

Tőkés László nem érti, hogy nem az a közös jelölt, aki egyik szervezethez sem tartozik, pártfüggetlen, hanem az, aki mindegyikhez egyformán közel áll.

Négy évvel ezelőtt a marosvásárhelyi városi RMDSZ szervezet nagyot alakított azáltal, hogy hónapokon keresztül megakadályozta a legesélyesebb magyar jelölt nevesítését a polgármesteri tisztségre. Meggyőződésem, hogy ez is elősegítette Dorin Florea választási sikerét. Most Tőkés László ex-püspök tesz meg mindent azért, hogy továbbra se legyen magyar polgármestere Marosvásárhelynek.

A politikai egység követelése a romániai, erdélyi magyar közösség jogos elvárása. Nem csak azért, mert az egyszerű matematika azt mutatja, hogy parlamenti és önkormányzati szinten képviselet nélkül maradunk, vagy meggyengült erővel veszünk részt különböző döntéshozó testületek munkájában, hanem azért is, mert az összefogásnak szimbolikus értéke is van. Teljesen természetes, hogy közösségünk egységes politikai képviseletre vágyik, hiszen ez biztonságot, kiszámíthatóságot, védelmet jelent mindannyiunk számára. A politikai színtéren a háborút nem egymás között, hanem a román pártokkal kell megvívnunk. Senki nem várja el, hogy minden politikus egyetértsen, ugyanúgy gondolkozzon, hiszen a politikai viták közelebb vihetnek a közösségi célokhoz, illetve tökéletesíthetik az ezek elérésében használt eszközöket. Az viszont egyértelmű elvárás, hogy a sokszínűségre alapozott, demokratikus keretek között meghozott döntések egységesen legyenek képviselve és végrehajtva.

Marosvásárhelyen 1990 óta minden választás alkalmával feltámad egy-egy magyar zsebpárt, amely ezt a politikai egységet megtöri. Gondolom, emlékszünk a 2000-es önkormányzati választásokra, ahol egy magyar versenypárt éppen annyi szavazatot vitt el, amennyivel Fodor Imre az első körben elnyerhette volna a polgármesteri tisztséget. (Az egészen más kérdés, és nem ennek az írásnak a témája, hogy Fodor Imre valóban jó polgármestere volt-e a városnak.) 2012-ben szintén nagyon komoly veszéllyel állunk szemben. Egyértelmű: csak akkor lehet magyar polgármestere a városnak, ha egy magyar jelölt mögött sikerül felsorakozni, ha sikerül egy olyan jelöltet nevesíteni, akit minden magyar ember elfogad, támogat, és meg is szavaz. Néhány hétig úgy tűnt, hogy Marosvásárhelyen megerősödött a politikai egység. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az EMNT elfogadták Vass Levente személyét, hiszen felismerték, hogy a városnak egy fiatal, dinamikus, jó menedzser, állami közigazgatásban többszörösen bizonyított polgármesterre van szüksége.

Tőkés László gondolt egyet, és teljesen váratlanul, valós indoklás nélkül felrúgta ezt az egyezséget! Tőkés László úgy gondolta, hogy ha valaki nem hódol be neki teljes mértékben, akkor nem lehet közös jelölt. Tőkés László nem érti, hogy nem az a közös jelölt, aki egyik szervezethez sem tartozik, pártfüggetlen, hanem az, aki mindegyikhez egyformán közel áll. Tőkés László saját magáról azt gondolja, hogy pártok felett lebeg, ugyanakkor a nagyobbik magyar kormánypárt anyagi és szellemi támogatásával nemrég megalakult a saját, külön bejáratú pártja. Természetesen mindez az összefogás jegyében...

Tisztelt Tőkés László! Meggyőződésem, hogy minden marosvásárhelyi magyar ember nevében beszélek, amikor arra kérem: foglalkozzon magasröptű Európai Uniós teendőivel. Tegye félre a kicsinyes sértődéseit, frusztrációit, a saját érdekein alapuló politikai céljait, és ne cselekedjen a marosvásárhelyi magyar közösség ellen. Jó lenne, ha a forradalom szikrájaként emlékezhetnénk Önre, ezért kérem, ne tegyen meg mindent annak érdekében, hogy egy bukott politikusként vonuljon be a történelembe!

Kovács Péter,
az RMDSZ főtitkára

 

Megjelent: Transindex, 2011 november 9.