Főoldal > Vélemény anyagok
A restitúció újraindításáért
2015.10.02. | Visszaszolgáltatások

Szinte hihetetlen, hogy 25 esztendővel a rendszerváltozás után Romániában még mindig sürgetni kell a visszaszolgáltatást. Márpedig a történelmi magyar egyházak vezetőinek újfent ezt kellett tenniük egy bukaresti konferencián, nem is akárhogyan, hanem minél nagyobb nyilvánosságot megcélozva, az uniós tagállamok, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Svájc nagykövetségének képviselői előtt.


A katalán példa
2015.09.29. | autonómia
Bár a katalán függetlenségpárti erők választási győzelme még nem jelenti automatikusan Spanyolország leggazdagabb régiójának elszakadását, könnyen megtörténhet, hogy néhány éven belül új országgal bővül az európai államok sora. Az mindenesetre semmiképpen sem javítja a spanyol–katalán viszonyt, hogy az egyértelmű vereséget szenvedett, értelemszerűen egységpárti madridi kormány most a saját szája íze szerint próbálja interpretálni az eredményt, és azzal próbál érvelni az önálló Katalónia ellen, hogy a függetlenségpárti oldal nem szerezte meg a régió polgárai több mint 50 százalékának voksát – mintha ez a kritérium előzetes feltétel lett volna.

Román paradicsom
2015.09.18. | Kisebbségvédelem

Megnyugodhatunk: a magyar–román alapszerződés úgy tökéletes, ahogy van, a romániai magyar közösség pedig áldhatja a sorsát, hiszen Romániában modellértékű a kisebbségek helyzete. Ezt nyugodtan elhihetjük, hiszen maga a román külügyminisztérium jelentette ki.


Szeptemberi levél
Szeptemberi levél
2015.09.16. |

Kedves mindnyájan!

Minden szeptember – a maga elmúlást idéző hangulatával együtt is – nagy kezdetek hónapja. Itt van az óvoda és iskolakezdés, vakációk utáni munkakezdés, de elkezdődött a parlament rendes ülésszaka is. Bár már több, mint öt hónapja, hogy lemondtam parlamenti képviselői mandátumomról, és mindjárt tíz, hogy családommal olyan döntés meghozatalára kényszerültünk, amely egész életünket felborította, teljesen természetesnek tartom, hogy ne legyek, ne legyünk képesek elszakadni mindattól, ami korábban meghatározta a mindennapjainkat. 


Prioritások
2015.08.22. | gazdaság

Végéhez közeledik az áfacsökkentésnek szánt vita ideje, hiszen jövő héten a parlamentnek döntenie kell, mit kezd az egyik legfőbb adónemmel, és milyen változásokkal fogadja el az adótörvénykönyvet. A kardinális kérdés az, hogy mekkora áfacsökkentés lesz, és hogyan tudja meglépni a kormány úgy, hogy ne kelljen más formában, vagy a legsötétebb forgatókönyvek szerint az egész gazdaságnak megsínylenie a jelentős bevételkiesést. A költségvetés azonban többnyire nulla összegű játszmához hasonlítható, márpedig ha az áfából származó bevételek elmaradnak a remélt szinttől, és 7 milliárd lejes lyuk keletkezik a költségvetésben, akkor csakis két lehetőség van annak betömésére: vagy máshonnan vesz el pénzt a kormány, vagy visszafogja a kiadásokat.


Magyar egyetem (ál)riadó kánikulában
2015.08.10. | Oktatásügyek

A romániai magyar sajtót hamar bejárta a hír, miszerint Florian Bodog, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának dékánja latolgatja annak lehetőségét, hogy magyar szak indításával bővítse és népszerűsítse az általa vezetett intézményt. Amúgy nem szenvednek hallgatóban hiányt, nyilatkozta, mivel a tíz hasonló profilú romániai egyetemhez képest akkor tartják a felvételi vizsgát, amikor az már mindenhol lejárt. Így biztosan megtelik a 195 tandíjmentes és a 485 tandíjköteles hely, és az angol nyelvű képzés is.


Medvedrukkerek
Medvedrukkerek
2015.04.30. | 12. Kongresszus

Volt idő, a kilencvenes évek elején, amikor az RMDSZ a Román Kommunista Párt nacionalista egyenköpenyéből előbújt pártok körében nem volt szalonképes. Volt idő, amikor a magyarországi kormánypártok előtt sem. Ez ma már a múlté.


Üsse KÜ?

Hiába valónak tűnik Kós Károly Kiáltó szóban megfogalmazott figyelmeztetése, hogy a román állam érdeke ellen való az erdélyi magyar kisebbséget ellenségnek tekinteni. Hiába való volt az elmúlt két és fél évtizedben ezzel az evidenciával több alkalommal is szembesíteni a hatalom gyakorlóit. Ha alkalom adódik rá, és bizonyos hatalmi körök azonnali érdekeit nem hogy nem sérti, de látszólag még szolgálja is, az erdélyi magyarságot igyekeznek veszélyes, idegen testként felmutatni.