Főoldal > Autonómia statútum
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Autonómia statútum

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2013. május 25-i Kongresszusán Öntudatra ébredő, erős Székelyföldet címmel fogadott el Határozatot. Ebben, egyebek mellett ez szerepel:

“Az európai gondolkodás lassú térnyerése, majd az európai uniós csatlakozás megteremtette Székely- föld számára is a továbblépés feltételeit: kezdeti célkitűzésünk, mely szerint a kisebbségben élő európai nemzeti közösségek jogállásához hasonló autonómiák kivívásában látjuk közösségünk megmaradásának és gyarapodásának zálogát, immár nem tűnik irreálisnak. Ennek érdekében fontosnak tartjuk Székelyföld jövőbeni közjogi státusának az eddigi tervezeteknél részletesebb kidolgozását és mielőbbi parlamenti elfogadását, az ezzel kapcsolatos szakpolitikai kérdések rögzítését, a térségben élő román közösségek komfortérzetét biztosító törvényes feltételek kialakítását, valamint a romák társadalmi integrációját. Európa polgáraiként úgy gondoljuk, célkitűzéseink nem csak jogosak, hanem összhangban állnak az egységesülő Európát meghatározó alapvető folyamatokkal is.

Fontosnak tartjuk, hogy az elkövetkezőkben intenzív társadalmi kampányokat szervezzünk annak érdekében, hogy a többségi társadalom tagjai számára elfogadhatóvá tegyük az autonómia fogalmát és konkrét mibenlétét, főként arra helyezve a hangsúlyt, hogy lebontsuk a Székelyfölddel kapcsolatos előítéleteket és tévképzeteket.”

 

Ennek értelmében elindítjuk a Romániai Székelyföld autonómia statútuma című dokumentumunk közvitáját. Várjuk minden érintett véleményét az autonomia@rmdsz.ro e-mail címen, vagy a 400489 Cluj Napoca/Kolozsvár, str. Republicii / Majális utca, nr. 60 szám postacímen.

 

A dokumentum elérhető és letölthető ITT.

Vélemények, reflexiók az autonómia-statútumról ITT.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.