A gazdák pártján áll az RMDSZ: csökkentjük a napszámos rendszerre jellemző bürokráciát

2018.11.14. | Szenátus

Könnyebben nyilvántarthatják a napszámosokat az erdélyi magyar gazdák, amennyiben az RMDSZ által benyújtott törvénymódosításról a képviselőház is kedvezően szavaz – jelentette be Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a felsőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke azt követően, hogy a parlament felsőháza egyöntetűen fogadta el a héten a Szövetség javaslatát.

A Hargita megyei törvényhozó által kidolgozott jogszabály-módosítás a napszámos munkaerő alkalmazását szabályozó törvénykezés bürokratikus előírásán lazítana azáltal, hogy a munkavállaló és a munkaadó adataival kapcsolatos mindennapi jegyzőkönyvezés helyett heti rendszerességgel történő nyilvántartásba vételt ír elő, és csak a jelenlétet kötelesek naponta jegyezni a gazdáknak. „Egy gazda az őszi szüretkor kiváltképp akár több száz napszámost is foglalkoztathat, a hatályos törvények értelmében pedig túl sok fölösleges bürokráciával jár munkájuk nyilvántartása. Módosító-javaslatunk csökkentené a rendszerre jellemző nehézséget” – mutatott rá Tánczos Barna, majd hozzátette: a tervezet továbbá egy elektronikus, online-rendszer kidolgozására kötelezi a munkaügyi felügyelőséget, ezáltal is korszerűsítve a napszámos munka megszervezését.

A szakbizottsági munkálatok során a tervezetet Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor, a munkaügyi bizottság tagja tartotta fenn. „A szaktárca képviselőivel is sikerült megállapodni a bizottsági munkálatok során, kidolgoztunk egy új, egységes és átlátható nyilvántartási rendszert, amely segítségével könnyebb lesz a napszámos munkát jegyzőkönyvezni és a hatóságok irányába elszámolni” – hangsúlyozta a Bihar megyei törvényhozó.

A jogszabály-tervezet esetében a végső döntést az alsóház plénuma hozza meg, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.