A vidék kiürülése ellen is van hatékony eszköz

2019.04.13. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

A vidék kiürülése ellen is van hatékony eszköz

Miután a vidéki települések kiürülése égető probléma, fontos tudni, hogy van hatékony eszköz ellene – közölte Oltean Csongor RMDSZ-es EP-képviselőjelölt. A Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje Mezőmadarason vett rész az RMDSZ által szervezett vándorkaravánon. A találkozón több mint ötven gazda vett részt.

Oltean Csongor az eseményen a választások igazi tétjéről beszélt, és örömét fejezte ki, hogy a gazdatalálkozón több fiatal gazda is részt vett. „Ez, illetve a MIET és MIÉRT által szervezett Agrárakadémia népszerűsége is igazolja, hogy egyre több fiatal kezd el mezőgazdasággal foglalkozni Erdélyben. Kiemelten fontos, hogy a földalapú támogatások és egyéb pályázatok megmaradjanak és növekedjenek, hiszen így érhetjük el, hogy kevesebb fiatal hagyja el az országot. Ez hatékony eszköz a vidéki települések kiürülése ellen” – összegzett a képviselőjelölt.

A találkozón Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, Császár Károly szenátor és Kelemen Attila volt parlamenti képviselő, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Birtalan István, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) elnöke vett részt szakemberek társaságában, ahol egyrészt a helyi, megyei és országos politikai helyzetről, másrészt a pályázási lehetőségekről, szubvenciók összegéről tájékoztatták az összegyűlt gazdákat.