Alkotmánybírósági óvást nyújtott be az RMDSZ a magántulajdon védelmének érdekében

2018.06.21. | Alkotmány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Alkotmánybírósági óvást nyújtott be az RMDSZ a magántulajdon védelmének érdekében

Alkotmányellenesnek tartja az RMDSZ a közhasznú kisajátításokat szabályzó törvény legutóbbi módosítását, ezért a törvény felülvizsgálása céljából óvást fogalmazott meg és iktatott június 21-én az Alkotmánybíróságon. A Szövetség törvényhozói szerint olyan, többféleképpen értelmezhető kifejezések kerültek a jogszabály szövegébe, amelyek veszélybe sodornák magántulajdonhoz való jogot.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy aggályosnak tartják a közhasznú kisajátításra vonatkozó törvény módosítását, hiszen olyan kifejezések kerültek a törvény szövegébe, amelyek többféleképpen értelmezhetőek, így a közhaszon érdekében gyakorlatilag bármilyen indokkal elindulhat a kisajátítás folyamata: „a június 13-án megszavazott törvénybe bekerült egy olyan passzus, amely kimondja, hogy városmegújításra, regenerációra hivatkozva bármilyen magántulajdont ki lehet sajátítani. A városmegújítás azonban rengeteg mindenről szólhat, ez nincs pontosítva a törvény szövegében, így visszaélésekre kerülhet sor, amelyek a magántulajdonhoz való alapvető jogot alapjaiban rengetnék meg. Úgy értékeljük, hogy amennyiben közhasznú kisajátításra van szükség egy önkormányzaton belül, akkor azt pontos és konkrét cikkelyek mentén kell lebonyolítani”. A politikus példaként elmondta, hogy amennyiben egy önkormányzati vezető valamilyen beruházást indítana el a közjó érdekében, és az érintett ingatlan magántulajdonban van, akkor nem sajátíthatja ki önkényesen azt, csak azért mert városmegújításra, regenerációra hivatkozik. A Szövetség Hargita megyei törvényhozója elmondta, hogy ha a parlament által elfogadott törvény érvénybe lép, számos problémát fog okozni tekintettel arra, hogy többféleképpen lehet értelmezni azt, hogy mikor indokolt a kisajátítás. „Reméljük, az Alkotmánybíróság mielőbb megtárgyalja óvásunk és helyt ad módosításnak, így a parlamentben pontosítunk a procedúrán. A magántulajdonhoz való jogot nem lehet ilyen pontatlan, többféleképpen értelmezhető előírásokkal veszélyeztetni” – fogalmazott a képviselő.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a közhasznú kisajátításra vonatkozó 255/2010 –es törvény aggályos módosítása a PSD és a PNL együttműködésének eredményeként született. Az Szövetség által benyújtott óvást az USR képviselői is támogatták kézjegyeikkel.

Az Alkotmánybírósági óvás teljes szövege ITT tekinthető meg.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.