Antal Árpád ügyében lezárták a bűnvádi eljárást - a közösség megfélemlítése volt a cél

2019.07.24. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Antal Árpád ügyében lezárták a bűnvádi eljárást - a közösség megfélemlítése volt a cél

Vargyasi Levente

Sok furcsa dolog található a dossziéban, idézte fel Antal Árpád, aki végigvette az elmúlt évek történéseit. Az ügy egy 2014-es számvevőszéki ellenőrzéssel kezdődött, majd 2016. február 15-én a bukaresti DNA ügyészei elindították a 83/P/2016-os ügyet, két nappal később, február 17-én 13 helyszínen házkutatást tartottak a korrupcióellenes ügyészek, hét órán át hallgatva ki Bukarestben Antal Árpádot. Hatvan napig nem gyakorolhatta polgármesteri tisztségét, nem kommunikálhatott munkatársaival, nem mehetett külföldre, 19 alkalommal járt a DNA-nál, 118 alkalommal kellett megjelennie a rendőrségen, az ügyben 47 személyt hallgattak le, a dossziéban 11427 oldalnyi lehallgatási átirat található. 

2016 áprilisában az ügyész a tiltások egy részét feloldja, vissza mehet dolgozni, de a bírói felügyeletet 2017. augusztus 10-ig, hatvan naponként hosszabbítják. 2019. július 2-i keltezéssel lezárják az ügyet, erről július 5-án értesítik a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot.

Akkor is azt mondtam, amit most is: nyugodt vagyok, mert az igazság mindig kiderül. Megspóroltam volna ezt az 1232 napot az életemből ebben a formában, de nagy élettapasztalat volt. (...) Ez a történet arról szólt, hogy meg akarták félemlíteni a közösséget, nem voltak érdekeltek abban, hogy Sepsiszentgyörgy dinamikusan fejlődő város legyen. Részben sikerült megtörni a lendületet, sok kreatív energiát és időt lefoglalt ez az ügy, jó lett volna mindezt inkább a város, a közösség, a család javára fordítani” – hangsúlyozta Antal Árpád, aki megköszönte mindazoknak, akik az elmúlt időszakban kiálltak mellette, támogatták, hittek ártatlanságában. 

Az ellopott időt senki nem adja vissza

De ki adja vissza az ellopott időt Antal Árpádnak, a családjának? Annak a közösségnek, amely bizalommal volt, bizalommal van a polgármester úr iránt. Ki kárpótolja az 1232 nap alatt elpattant sok milliárd neuront?” – tette fel a kérdést Tamás Sándor tanácselnök, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy mindkét kezét tűzbe tenné a sepsiszentgyörgyi polgármesterért, így volt ez három évvel ezelőtt azon a februári napon és így van ma is. 

 „Három évvel ezelőtt azt mondtam, és ezt ma is fenntartom: meg vagyok győződve, hogy mindig szabályosan járt el, nemcsak ebben az esetben, hanem minden leszerződött munkálat lebonyolításában és minden politikai döntésében. Egyértelmű számunkra, hogy Antal Árpád mondvacsinált ügy szereplője lett. De továbbra is meggyőződésünk, hogy ezentúl is érdemes bátornak lenni, céltudatosan dolgozni. Hajrá, Székelyföld!” – zárta mondandóját Tamás Sándor. 

Biztonságpolitikai kockázat az erdélyi magyarság

Kelemen Hunor a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón köszönetet mondott Antal Árpádnak azért, hogy harcolt az igazáért – magáért és a közösségért is. Elmondta: ő és az RMDSZ az első pillanattól kezdődően meg volt győződve arról, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követett el a polgármester. Mint ismert, a finanszírozó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) is teljes mértékben elfogadta a sepsiszentgyörgyi eljárást, és minden finanszírozott beruházásról megállapította, hogy az rendeltetésszerűen történik a hitel ügyében.

Mivel a román állam az erdélyi magyar politikai vezetőkre és közösségre is biztonságpolitikai kockázati tényezőként tekint, Kelemen Hunor szerint ezért a megfigyelések is sokkal intenzívebbek, mint amit megkövetelne a helyzet, amiben élnek és dolgoznak. „A mi életünk egy nyitott könyv. Ha nem lenne az, akkor nem lennénk nyugodtak. Amit teszünk, azt a legjobb tudásunk, legjobb lelkiismeretünk szerint, a törvényeket betartva tesszük” – nyomatékosított.

Az RMDSZ elnöke azt is kiemelte, hogy az ilyen ügyekben az lehet a szándék, hogy megijesszék, megfélemlítsék, elvegyék a politikai vezetők bátorságát attól, hogy a magyar ügyet képviseljék, és vezető tisztséget válasszanak. Szerinte az is megfigyelhető, hogy a magyar vezetők elleni eljárások választások előtt, olyan időszakokban robbannak ki főként, amikor kihívások előtt áll a közösség. 

Akkor, amikor az RMDSZ kifogásolja a jogállamiságot, a hatalmi ágak szétválasztásáról és a független igazságszolgáltatásról beszél, amikor azt kéri a Szövetség, hogy a politikai döntéseket politikusok hozzák meg, és azokat ne a hírszerzéstől és az igazságszolgáltatástól vezéreljék, akkor nem a rossz oldalon áll, nem a korruptak javára próbál előnyt teremteni, és nem a törvénytelenséget védi. Antal Árpád ügye is bebizonyította, hogy igazunk volt – összegzett Kelemen Hunor.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.