Az egészségügyi kártya-rendszer használatában előforduló rendszerhibákat ki kell küszöbölni – Az egészségügyi minisztert kérdezte Korodi Attila (AUDIÓ)

2016.02.17. | Egészségügy , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az egészségügyi kártya-rendszer használatában előforduló rendszerhibákat ki kell küszöbölni – Az egészségügyi minisztert kérdezte Korodi Attila (AUDIÓ)

Az egészségügyi kártya-rendszer használata során felmerülő problémákról kérdezte írásban február 17-én, szerdán Korodi Attila parlamenti képviselő Patriciu Andrei Achimaș Cadariu egészségügyi minisztert. A legutolsó probléma alig néhány nappal ezelőtt, február 15-én, hétfőn történt: összeomlott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai rendszere, és emiatt országszerte nem tudták használni a kártyát sem a családorvosok, sem maguk a biztosítottak.

Az egészségügyi kártyát 2014. május 4-én, nyolc év tesztelés után vezették be, és tavaly szeptember óta kötelező a használata. Hiányában a családorvos nem tud receptet írni, a gyógyszertárban nem tudják a felírt gyógyszereket kiadni, valamint a járóbeteg rendelések esetén és a kórházba való beutaláskor is szükséges magunkkal vinni. Mi több, szó volt arról is, hogy a sürgősségi ellátáskor is kérni fogják. Mindezek ellenére nagyon gyakoriak a rendszerhibák, amelyek nehezítik a megfelelő betegellátást, ezzel mintegy ellentmondanak a célnak, amellyel a rendszert életbe léptették. Arról nem is beszélve, hogy leginkább az időseket és a krónikus betegeket érintik, lévén, hogy nekik van a leggyakrabban szükségük betegellátásra.

„Miniszter úr, kérem, vázolja fel, hogy haladnak a fent említett problémák, rendszerhibák megoldásával, illetve mit szándékszik a kormány és az Ön által vezetett intézmény tenni a jövőben, tekintettel arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalosan is beismerte, hogy a jelenlegi rendszer nem képes ellátni a neki szánt feladatot. Kérem továbbá a válaszát arra is, hogy valóban szándékoznak-e a kártyát a sürgősségi ellátásban is bevezetni. Sürgősség esetén egy, a hétfőihez hasonló technikai hiba akár emberéletet is követelhet” – áll az RMDSZ-es képviselő által megfogalmazott kérdésben, amelyre írásban várja a választ. 

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.