Az RMDSZ támogatja a helyi népszavazások kiírását a régiók átszervezése ügyében

2013.08.02. | Önkormányzatok , Régiók , Aktuálpolitika , Szatmár , Kisebbségi polgári kezdeményezés , Alkotmány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ támogatja a helyi népszavazások kiírását a régiók átszervezése ügyében

Kelemen Hunor szövetségi elnök augusztus 2-án, Nagykárolyban találkozott az RMDSZ Szatmár megyei polgármestereivel, akikkel aktuálpolitikai kérdésekről tanácskozott.

Ősszel kerül a parlament elé az alkotmánymódosítás, amelyhez az RMDSZ komoly és érvekkel megalapozott szakmai anyaggal járult hozzá. módosító javaslataink minden olyan területet lefedtek, amelyek az ország állampolgárainak biztonságát, demokratikus jogainak szavatolását jelentik. Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtve az bizonyos, hogy korrekciókra van szükség az alaptörvényben. A Szövetség javaslatai között kiemelt helyen szerepel a kisebbségi jogkörök kiszélesítése, ezért fontos eredménynek tartjuk az Alkotmány 1-es számú cikkelyének a kiegészítését, amelyben a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként ismerik el” – hangsúlyozta politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor.

Hozzátette, az alkotmánymódosításhoz szorosan kapcsolódik a régiók átszervezésének kérdése. „Az RMDSZ álláspontja változatlan. Nem tartjuk elfogadhatónak a gazdasági-fejlesztési régiók adminisztratív szerepkörrel való felruházását, mert ez csak egy újabb bürokratikus szintet jelent, amely az állampolgárok mindennapi életét nehezíti meg. Ugyanakkor a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezésének kérdésében megkerülhetetlen tényezőnek tartjuk az állampolgárok véleményét, éppen ezért támogatjuk a helyi népszavazások kiírását. A kormány nem dönthet ebben a kérdésben úgy, hogy nem kérdezi meg az egyes régiók lakósait. Ez a kérdés nem csak a magyar közösséget foglalkoztatja: Dobrudzsa, Bukovina vagy Bánság történelmi, földrajzi, kulturális sajátosságainak a figyelembevételére kérik a kormányt román politikusok és civil szervezetek, éppen úgy, ahogy azt az RMDSZ a Székelyföld és a Partium esetében teszi. Az alkotmánymódosítás elfogadásának őszi, parlamenti vitáján a Szövetség ismételten kéri majd a különleges státusú régiók fogalmának bevitelét az alaptörvénybe” – ismertette az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor leszögezte, az igazán nagy horderejű témákban a bukaresti politikusokat mindig az késztette meghátrálásra, ha az erdélyi magyar nemzeti közösség erejét közösen, és nagy létszámban fellépve mutatta meg, ezért lesz kiemelten fontos az RMDSZ által szeptemberre tervezett tiltakozó akció a régióátszervezés ellen.

A szövetségi elnök elmondta, szeptember 16-ig kell választ kapnia az RMDSZ-nek az Európai Bizottságtól az európai polgári kezdeményezés elbírálásáról.

1993 óta ez lesz az RMDSZ legjelentősebb nemzetközi politikai sikere, amennyiben a Bizottság pozitívan bírálja el. Optimista és bizakodó vagyok, hiszen az RMDSZ a FUEN-nel közösen olyan polgári kezdeményezést állított össze, amely jelentős számú európai partnert szerzett” – jelentette ki Kelemen Hunor Nagykárolyban.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.