Benedek Zakariás: a kormány nem teheti zárójelbe a parlamentet

2020.05.18. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Benedek Zakariás: a kormány nem teheti zárójelbe a parlamentet

A kormánynak meg kell értenie, hogy a jelenlegi járványhelyzetben csak akkor tud felelős intézkedéseket hozni, hogyha együttműködik az állam minden intézménye. Elfogadhatatlan, hogy a kormány önjáró módon, a parlamentet megkerülve olyan intézkedéseket hoz, amelyek jogalapjai megkérdőjelezhetők. Továbbá mind a járványügyi intézkedések, mind pedig a gazdasági válság kezelésére foganatosított cselekvések követhetetlenek, nincs bennük következetesség és nem nyújtanak megoldásokat” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a képviselőház május 18-i, hétfői ülésén, amelyen a parlament alsóházának tagjai Ludovic Orban miniszterelnököt vonták kérdőre a járványügyi helyzethez köthető döntések kapcsán. 

A Szövetség képviselőházi frakcióvezetője beszédében kitért arra is, hogy a kormány mulasztásának köszönhetően az elmúlt 3 napban igencsak megnőtt a járványveszély: a készenléti állapotot szabályozó törvényt nem dolgozták ki időben, így annak ellenére, hogy a parlament múlt héten megfeszített tempóban elfogadta ezt a törvény, az csak hétfőn lépett érvénybe, és így a kormány által pénteken kihirdetett készenléti állapotot érintő intézkedések üresek voltak. 

Sajnos a kormány által az utolsó száz méteren hozott járványügyi intézkedések sokaságát lassan már a jogászok sem tudják követni. Azonban annak érdekében, hogy következetes legyen az állam, ebben a nehéz időszakban minden intézménynek együtt kell működnie, és nem szabad a parlamentet zárójelbe tenni. Egy jogállamnak a válsághelyzetekben is jogállamnak kell maradni, és a hatalmi ágak szétválasztásának ekkor is működnie kell. A kormánynak nem az a dolga, hogy törvényeket alkosson, hanem az, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki a gazdasági válságra, hogy támogassa a vállalkozásokat, hogy beindítsa az ország gazdasági motorjait, munkahelyeket teremtsen, és olyan programokat dolgozzon ki, amelyek valósan szolgálják az állampolgárok érdekeit” – fejtette ki Benedek Zakariás képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.