Brassói oktatási tanácskozás lelkészekkel

2012.03.06. | Brassó , Oktatásügyek

A magyar oktatásról tanácskoztak a múlt héten az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében az RMDSZ Brassó megyei szervezetének képviselői és a Brassó megyei egyházi elöljárók.

A találkozón Kovács Attila megyei RMDSZ-elnök, Farkas Anna Lili parlamenti képviselő, Ambrus Károly alprefektus, Szabó Mária Magdolna főtanfelügyelő-helyettes vett részt, az RMDSZ országos beiskolázási kampányának részleteit Tóásó Áron Zoltán programfelelős ismertette az egybegyűltekkel. „Tudatosító kampányunk részeként arra kérjük a tiszteletes és tisztelendő urakat, hogy az istentiszteletek és családlátogatások során minél többször hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden magyar ember magyar iskolába írassa a gyerekét. Bizonyára ezt a munkát önök eddig is végezték, de fontosnak tartottuk, hogy megbeszéljük, hogyan tudnánk ezt a tudatosítást még hatékonyabbá tenni” – hangsúlyozta a programfelelős, aki felolvasta Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) levelét is, amelyben az oktatók az anyanyelvű tanítás szülők általi támogatásának jelentőségére hívták fel a figyelmet.

Az egyházak képviselői felszólalásukban ismertették az általuk képviselt települések magyar oktatási helyzetét és megoldásokat javasoltak a különböző problémákra. Szabó Mária Magdolna főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt, hogy a megyében az egyik legfájóbb pont a fogarasi magyar oktatás, amelynek újraindításához elengedhetetlen a helyi magyar közösség támogatása. „Két törvényes lehetőség van a fogarasi helyzet megoldására: az egyik az újraindítás, a másik pedig a fakultatív anyanyelvoktatás, ami annyit jelent, hogy a gyermek heti három órában magyar nyelvet és irodalmat tanul első osztálytól nyolcadikig és utána középiskolában is, ha van erre igény” – mondta el a főtanfelügyelő-helyettes, és hozzátette: támogatja a helyi lelkészek ilyen irányú törekvéseit. A főtanfelügyelő-helyettes a jelenlévő polgármesterektől abban kért segítséget: hassanak oda, hogy a magyar oktatási intézményekkel rendelkező településekről ne vigyék máshová a szülők a gyermekeket, mert ezzel a magyar oktatást szűntethetik meg az illető helységben. A négyfalusi magyar oktatás kérdése is fölmerült, amelyről Kovács Attila megyei elnök elmondta: egyetlen közös cél érdekében kellene fellépnie a helyi magyar közösségnek, hiszen ennek hiányában nem egy-egy iskola, hanem az egész négyfalusi magyar oktatás veszélybe kerül.

A találkozón Jakab Attila programfelelős bemutatta a Brassó Megyei Tanács magyar vonatkozású szolidaritási projektjét, amely a megye lelkészeinek részvételével a közösség szegényebb sorsú tagjait juttatja majd adományokból álló támogatáshoz.