Cseke Attila: az egészségügyi alkalmazottak bérezési méltánytalanságait rendezni kell

2016.10.31. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: az egészségügyi alkalmazottak bérezési méltánytalanságait rendezni kell

Össze kell hangolni az egészségügyben dolgozók fizetését, mert aránytalanul nagy eltéréseket eredményez a mai rendszer – adott hangot felháborodásának Cseke Attila parlamenti képviselő október 31-én, hétfőn annak kapcsán, hogy országos szintű, általános sztrájkot hirdetett a Sanitas egészségügyi szakszervezet. Reggel 7 óta a kórházakban, közegészségügyi igazgatóságoknál, tanintézményeknél és szociális ellátórendszerben dolgozó egészségügyi személyzet meghatározatlan ideig felfüggesztette munkáját, mindössze a sürgősségi eseteket látja el. 

Annak kapcsán, hogy az egészségügyi alkalmazottak a bérezéssel kapcsolatos méltánytalanságok miatt tiltakoznak, az RMDSZ Bihar megyei szenátorjelöltje kiemelte, jogos a felháborodás, hiszen az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítéséről szóló rendelet nem vonatkozik a rendszerben dolgozó összes munkatársra, így az adminisztratív személyzetre, a szociális ellátásban dolgozókra, a közegészségügyi igazgatóságoknál dolgozó alkalmazottakra sem. „Meg kell tudni oldani a kisegítő személyzet bérezési problémáit is. Túl nagy a bérszakadék, amely kisegítő személyzet, illetve kórházigazgató és kisegítő személyzet között merül fel, és ez nagyon sokszor az ellátás minőségének rovására megy” – tette hozzá a volt egészségügyi miniszter.

Cseke Attila megemlítette, hogy az RMDSZ tavaly egy olyan többpárti egyezményt javasolt, amely szakaszosan, évente növelte volna a nemzeti össztermékből juttatott százalékos összeget az egészségügyben. „Mi akkor azt mondtuk, hogy ez a növekedés fokozatos kell legyen mindaddig, amíg elérjük a hat százalékot, ezzel párhuzamosan pedig meg kell vizsgálni, hogy melyek azok a területek, ahová ezek a többletforrások kerülhetnek” – számolt be, rámutatva a bérek kiegyenlítésére felmerülő témaként.

Amikor a minisztériumot vezettem, 2010-ben kiemelt jelentőségű infrastrukturális beruházásokat kezdeményeztünk a négy határ menti megye esetében. Szatmár, Bihar, Arad és Temes kiemelt infrastrukturális finanszírozásban részesült abban a két évben, pontosan azért, mert ezekből a megyékből sokkal több beteg megy át Magyarországra, miközben a betegnek és a román egészségügynek is az első számú érdeke, hogy amit lehet, itthon oldjon meg. Sajnos, az a program leállt, amikor az RMDSZ kikerült a kormányból, utódaim már nem tartották szükségesnek a további fejlesztéseket” – fejezte ki sajnálatát Cseke Attila. Szerinte az RMDSZ akkori kormányzásának idején a hangsúly a megfelelő infrastruktúra kiépítésén volt, a vidék felzárkóztatásán.

Összegzésként kiemelte, a minisztérium az elmúlt pár évben elvesztette a koordinációs készségét, úgy látja, hogy nem a szaktárca vezeti a rendszert. A szenátorjelölt úgy gondolja, hogy ez nincs rendjén, hiszen a szaktárcának a feladata az egészségügy szakmai irányítása.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.