Cseke Attila: az RMDSZ az észak–erdélyi autópálya Bors – Berettyószéplak közötti szakaszának megépítésére vonatkozó ütemterv felülvizsgálását kéri

2015.05.11. | Képviselőház , Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: az RMDSZ az észak–erdélyi autópálya Bors – Berettyószéplak közötti szakaszának megépítésére vonatkozó ütemterv felülvizsgálását kéri

„A Szállításügyi Stratégia elismeri az autópálya Bors–Berettyószéplak közötti szakaszának fontosságát, hiszen a prioritást élvező tervek listáján az ötödik helyet foglalja el, a Nagyszeben – Brassó autópályával együtt. Meglepő azonban az, hogy a Bihar megyei szakasz építésének megkezdésének határideje gyanánt 2017-et jelölték meg, befejezését pedig 2019-re tervezik. Mindez egy hónappal azután történik, hogy az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynöksége bejelentette a bihari szakasz befejezésére kiírt pályázat nyertesét, 24 hónapos kivitelezési határidővel. Ki érti már ezt?” – reagált értetlenkedve Cseke Attila, az RMDSZ képviselője arra, hogy a Szállításügyi Minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint, a szaktárca május 6-án elküldte az Európai Bizottságnak Románia Általános Szállításügyi Stratégiáját (Master Plan General de Transport) melyben két időszakot jelöltek ki az infrastrukturális projektek végrehajtására, mégpedig 2014 és 2020 valamint 2020 és 2027 között. Ezek az új adatok azután jelennek meg, hogy idén áprilisban az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynöksége bejelentette a Bors – Berettyószéplak közötti 64 km-es szakaszára kiírt pályázat nyertesét.  

A Bihar megyei képviselő emlékeztetett arra, hogy a 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz 50%-ban már kész van s, hogy 2013 és 2015 között az RMDSZ számos költségvetés-kiegészítési javaslatot tett ez ügyben, kiemelve azt a kezdeményezést, amelyet 2013 novemberében intéztek Victor Ponta miniszterelnökhöz és az akkori szállításügyi miniszterhez, és amelyet ellátott kézjegyével annak a 11 településnek a polgármestere is, amelyeket a 3C jelzésű szakasz érint. 

 

„Amikor 2014 márciusában felvetődött az RMDSZ kormányra lépése, akkor az egyik feltételünk, amely bekerült a koalíciós megállapodásba is, az volt, hogy újraindítsuk a 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz munkálatait. Ez adminisztratív szempontból megtörtént ugyan, de most arra van szükség, hogy a kivitelezés a kijelölt határidők alatt megvalósuljon és 2017-ben át lehessen adni a forgalomnak, nem pedig 2019-ben úgy, ahogyan a Brüsszelbe eljutatott Szállításügyi Stratégiában szerepel” – nyilatkozta Cseke Attila képviselő, aki kijelentette, interpellációt fog benyújtani Ioan Rus közlekedési és szállításügyi miniszterhez, amelyben kérni fogja az észak–erdélyi autópálya 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz kivitelezési határidejének azonnali felülvizsgálatát.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.