Cseke Attila: összhangba kell hozni a Natura 2000-es területek kijelölését a nagy infrastrukturális projektekkel

2017.03.21. | Szenátus , Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: összhangba kell hozni a Natura 2000-es területek kijelölését a nagy infrastrukturális projektekkel

Az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta hétfőn azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a természetvédelmi területek, a Natura 2000-es övezetek létrehozását szabályozza, és amely többek között arról rendelkezik, hogy az említett övezetek kijelölése nem zárult le, és ezentúl is lehetőség lesz létrehozásukra. A jogszabályról szóló plénumi vita során Cseke Attila frakcióvezető hangsúlyozta, a Szövetség támogatja, hogy Románia tartsa be az uniós csatlakozásakor tett környezetvédelmi vállalásait, miszerint állat- és növényfajok védelmében területeket jelöl ki, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé válnak.

A sürgősségi rendelet lehetővé teszi azt, hogy a folyamat minél hamarabb lezáruljon, és Románia elkerülje, hogy kötelezettségszegési eljárás induljon ellene, amiért a vállaltakat nem teljesítette. Bár az elmúlt 15-16 évben a természetvédelmi területek száma megkétszereződött, és ezen övezetek összterülete a négyszeresére nőtt, még korántsem zárult le a természetvédelmi övezetek kijelölésének folyamata” – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: „ugyanakkor úgy véljük, hogy a jövőben a környezetvédelmi területek kijelölésekor a döntéshozóknak figyelembe kell venniük, hogy a nagy infrastrukturális beruházások esetében, mint pl. az autópályák, ezeknek az új övezeteknek a megszabása milyen helyzetekhez vezet. Például az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán jelenleg azért késik a kivitelezési munkálatok versenytárgyalásra való kiírása, mert bár 2004 óta ismert a sztráda nyomvonala, pár éve a nyomvonal egy részére Natura 2000-es területet hoztak létre. Emiatt az autópálya csak abban az esetben haladhat át a megtervezett útvonalon, ha a Natura 2000-es övezet védelme érdekében egy felüljáró hidat építenek. Ennek a megtervezése, az új megvalósíthatósági tanulmány elkészítése és az új környzetvédelmi engedélyek beszerzése miatt ma sincs kiírva a licit” – magyarázta Cseke Attila. Mint mondta, az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében az RMDSZ azt kéri, a jövőben az illetékes hatóságok próbálják elkerülni, hogy a nagy infrastrukturális projektek esetében, a nyomvonalon, amely évek óta ismert, természetvédelmi területet hozzanak létre, hiszen ennek következménye, hogy új technikai megoldásokat kell keresni az építésre, ami amellett, hogy nagyon költséges, hátráltatja a projektek megvalósítását.

A képviselőház tavaly októberben szavazott a jogszabályról, a kérdésben a szenátus volt a végső döntéshozó, tegnap elfogadta a 49/2016-os sürgősségi rendeletet.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.