Csoma Botond: erős Európában, fejlődő Erdélyben akarunk élni! – újraválasztották az RMDSZ Kolozs megyei elnökét

2019.04.13. | Kolozs

Fotó: Serar Szabolcs

Közel 200 küldött részvételével zajlott az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlése április 13-án, szombaton. Csoma Botondot újraválasztották a szervezet élére. „Az elmúlt négy évet építkezéssel és folyamatos munkával töltöttük. Közelebb kerültünk az emberekhez, ott vagyunk a mindennapjaikban. Megerősített helyi, megyei és országos képviselettel, megújult helyi szervezetekkel vágunk neki a következő négy évnek”– mondta a képviselő. Büszkén számolt be arról, hogy az általa vezetett szervezet az RMDSZ EP-jelöltlistájára majdnem 25 ezer támogatói aláírást, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésre pedig több mint 21 ezer aláírást gyűjtött a Kolozs megyében élő magyaroktól.

Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt is büszkeségének adott hangot, ami Kolozs megyét illeti. „Kolozs megye két szempontból is példaértékű számomra. Először azért, mert a válaszúti Bánffy-kastély felújítására pályázott 4,5 millió euró azt bizonyítja, hogy itt számít épített örökségünk védelme, és tudják, hogy mindezt EU-s támogatásokból tudjuk megvalósítani. Másodszor azért, mert Oláh Emese alpolgármester kitartó munkája révén sikerült Kolozsváron megnyitni az első központot, ahol a bántalmazott nőknek segítenek. Utazásaim során azt látom, hogy van új út, híd, csatorna, hogy van fejlődés az uniós pénzeknek köszönhetően. A mi dolgunk az, hogy ez ne szűnjön meg, folytatódjon a fejlődés, hiszen még rengeteg dolgunk van. És nemcsak a műemlékvédelem, hanem a kisebbségvédelem terén is: ki kell harcolnunk a kisebbségvédelmi törvényt, hogy senki se űzhessen csúfot szimbólumainkból, ne hurcolhassanak meg, ha használjuk anyanyelvünket. Ez azonban csak együtt sikerülhet!” – foglalta össze a május 26-i európai parlamenti választás tétjét Hegedüs Csilla. Az is elhangzott, mennyire fontos a gazdáknak szánt támogatások megőrzése.

Romániában mintegy 75 ezer magyar gazda él, akik az elmúlt években 1,5 milliárd euró támogatást kaptak. Sokak számára ez a finanszírozás létkérdés, tehát nem szabad hagynunk, hogy azok győzzenek, akik csökkentenék, megszüntetnék ezeket az összegeket. Inkább a támogatásokkal járó bürokráciának kell csökkennie, nem a támogatások összegének”– tette hozzá a jelölt.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt hangsúlyozta, hogy miért fontos a részvétel május 26-án. „Tudjuk, mit akarnak az erdélyi magyar emberek, mit várnak tőlünk: fejlesztésekre, támogatásra és kisebbségvédelmi törvényre van szükség. Ehhez erős Kárpát-medencei magyar képviseletet kell az Európai Parlamentbe juttatnunk. Május 26-án ezért kell minél többen részt vennünk a választáson!”

Azt akarjuk, hogy a gazdáknak szánt támogatás ne csökkenjen. Romániában körülbelül 73-75 ezer magyar gazda él, ezek az emberek igényt tartanak folyamatosan az EU-s támogatásokra, számításaink szerint az elmúlt időszakban ez 1,5 milliárd euró volt, viszont azt is látnunk kell, hogy ma vannak olyan érdekek, amelyek csökkentenék ezeket a lehetőségeket. Mi azt akarjuk, hogy a támogatásokkal járó bürokrácia csökkenjen, ne a támogatások összege”– tájékoztatott Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.