Egységes, erős, a polgárai számára békét biztosító Európára van szükség!

2019.09.07. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Egységes, erős, a polgárai számára békét biztosító Európára van szükség!

Az Unió  kül-   és biztonságpolitikai ülésén vett részt Biró Rozália, a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke, melyet az Európa Tanács soros elnökségét betöltő Finnország fővárosában, Helsinkiben szerveztek szeptember 4-6 között.

Az interparlamentáris értekezlet során, félévenként megvitatják azokat az aktuális folyamatokat, történéseket, melyek az Európai Unió külpolitikai és biztonságpolitikai hatáskörébe tartoznak. Ez alkalommal az Európai Parlamenti választások után szükséges lépésekről, a határozottabb szerepvállalásról, pragmatikusabb külpolitikai tevékenység szükségességéről, illetve eredményesebb védelmi politika kialakításáról tárgyaltak a 27 tagállam szakpolitikusai.
 „Új fejezetet nyitottunk  az EP-választások nyomán Európa életében. Ahhoz, hogy a nemzetközi térben meghatározó szereplővé váljon - ugyanis eddig inkább a lehetőségek beszűkülését  érezhetjük - az USA, Oroszország, Kína mellett, sokkal erősebb hangú, gyorsan reagáló, szoros tagállamok közötti kapcsolaton épülő Unióra van szükségünk. Az egységes külpolitika, az önálló védelmi rendszer, mely a NATO nyújtotta lehetőségek, a biztonságpolitika közösen elfogadott stratégiája az eszköztár ahhoz, hogy Európa meghatározó nemzetközi szerepet tudjon játszani. A lehető legrövidebb idő alatt kell a tagállamok  közötti véleménykülönbségekre épülő belső kompromisszumot megkötni és az EU figyelmét a külső határok védelmére, Európa gazdasági erejének növelésére, a béke fenntartására, a nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására fordítani.”
Számunkra, Közép-kelet európai tagállamok szemszögéből nézve,  kiemelt fontosságú feladat az Unió keleti határán a geopolitikai feszültségeket csökkenteni, a békét megőrizni, s Oroszország nemzetközi egyezményeket áthágó lépései ellenére is, bővíteni a párbeszédet, a gazdasági szankciók fenntartása mellett. Nyugat-Balkán országait támogatnunk kell, annak érdekében, hogy minél hamarabb le tudják zárni az Unióhoz csatlakozást megelőző tárgyalásokat és tagállammá váljanak. Amennyiben a továbbiakban is csak ígérgetünk „hihető perspektívát” számukra, akkor az elkövetkező időszakban úgy politikai, mint gazdasági téren elveszítjük őket, pedig ők Európa részét képezik függetlenül attól, hogy tagállamok  vagy sem. Egységes, erős Európa szükséges ahhoz, hogy megőrizzük értékrendünket, polgárainkat és méltó európai jövőt biztosítsunk gyermekeink számára.
„Mindezt csak egymás kölcsönös  tiszteletével, következetes, az emberekre fókuszáló politikai döntések meghozatalával valósíthatjuk meg.  Európának saját lábán kell állnia ahhoz, hogy megvédhesse polgárait. Ugyanakkor azt a nemzetközi szerepet, amelyről az Egyesült Államok lemond a nemzetközi keretegyezményekből való kilépéssel, Európának kell a jövőben felvállalnia” – összegezte a konferencia munkálatain elhangzott véleményekből származó tennivalókat  Biró Rozália.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.