Európai kisebbségi fiatalok cserélnek eszmét Sepsiszentgyörgyön

2019.04.14. | MIÉRT

Európai kisebbségi fiatalok cserélnek eszmét Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Kocsis B. János

Sepsiszentgyörgyön ismerkednek európai fiatalok az erdélyi magyarságot érintő kihívásokkal, problémákkal.

A FUEN ifjúsági szervezete, az Európai Nemzetiségek Ifjúsági Szervezete (YEN) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szervezésében április 12 és 19 között 14 országból, húsz kisebbséget képviselve vesznek részt európai fiatalok a sepsiszentgyörgyi találkozón.

A Húsvéti Szeminárium során az oktatás, a média, az őshonos kisebbségek jogi védelméről osztják meg véleményüket, betekintést nyernek a magyar hagyományokba, de a kihívásokba is. A hét folyamán különböző workshopokon a közeledő európai uniós választásokkal és kampánnyal is foglalkoznak, döntéshozókkal közösen tanulnak a közéletben, politikában való részvétel fontosságáról, látogatást tesznek ugyanakkor Kovászna Megye Tanácsánál.

A YEN egész évben kiemelten foglalkozik ugyanakkor az ifjúsági részvétel kérdésével, a demokratikus folyamatokkal, a politikai döntéshozatalhoz közelebb kerülés mikéntjeivel.

„Fontosnak tartom, hogy Sepsiszentgyörgyön zajlik ez a találkozó, hiszen azt tapasztalhatjuk, hogy az erdélyi magyar közösséget sok támadás éri, így fontos, hogy más, európai fiatalok is tudjanak erről és beszéljenek arról, hogyan lehet megoldani a jogsérelmeket” – összegzett az eseménysorozaton részt vevő Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.