Folytatja alkotmánymódosító munkálatait az RMDSZ

2015.04.01. | Szenátus , Alkotmány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Folytatja alkotmánymódosító munkálatait az RMDSZ

A Képviselőház és Szenátus alkotmánymódosító bizottságának március 31-i, keddi ülésén került sor annak a dokumentumnak a megvitatására, amely az Alkotmánybíróság határozata alapján elemezte az alaptörvény módosító javaslatainak irányelvét. Az elemzést, amely a Velencei Bizottság véleményezésén alapul, a szakbizottság mellett tevékenykedő tudományos tanács készítette el.

A tudományos tanács tagjai szükségesnek találták az alkotmánnyal kapcsolatos módosítási munkálatok folytatását az alaptörvény-ellenes javaslatok kiiktatása mentén. A módosítási irányelvek részben kiegyensúlyozott intézményi együttműködésre, a közintézmények szerepkörének és kompetenciájának pontos meghatározására, az állampolgárok alapvető szabadságjogainak bővítésére, valamint a regionális területi átszervezésre épülnek.

 

Az alkotmánymódosító bizottság alelnöke, Máté András képviselő az ülést követően elmondta: a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek újra be kell nyújtania az alkotmánymódosító-javaslatait. „A meglévő javaslatainkat úgy módosítjuk, hogy  közben figyelembe vesszük az Alkotmánybíróság által megfogalmazottakat, így azon javaslat-cikkelyeket, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősítettek, átfogalmazzuk” – fogalmazott.

 

Az RMDSZ szenátusi frakcióját Biró Rozália képviselte a bizottság ülésén. A szenátor hangsúlyozta: „a több mint 120 módosító javaslat, amelyből nagyon fontosakat alaptörvény-ellenesnek nyilvánított az Alkotmánybíróság, összetetten szerkesztené át az alaptörvény egészét és szinte lehetetlenné tenné azt, hogy ne maradjon ellentmondás, illetve értelmezhetőség az Alkotmányban. Véleményem szerint az alaptörvény ilyen méretű változtatása csakis egy új megírásával és elfogadásával lehetséges” – fogalmazott Biró Rozália, aki kiemelte, április 15-ig újabb javaslatok érkezhetnek a bizottság asztalára.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.