Gáz- és villamosenergia hálózatok épülhetnének állami költségvetésből, RMDSZ-es javaslatra

2018.12.05. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Gáz- és villamosenergia hálózatok épülhetnének állami költségvetésből, RMDSZ-es javaslatra

Olyan településeken építhetnek ki villamosenergia- és gázhálózatot, ahol jelenleg nincs bevezetve  a két közszolgáltatás, illetve a meglévő rendszerek javítására és karbantartására is sor kerülhetne, állami támogatással, amennyiben az RMDSZ törvénymódosító-javaslatát a parlament alsóháza is elfogadja.  A Szövetség törvényhozói által benyújtott javaslatról december 5-ei ülésén kedvezően döntött a szenátus.

„Jelenleg a háztartások alig fele fér hozzá a gáz- és villamosenergia hálózathoz, számos olyan erdélyi kistelepülés van, ahova mindmáig egyáltalán nem vezették be a két közszolgáltatást” – hívta fel a figyelmet a plénumi szavazást követően Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: „a vidéki emberek életszínvonalának javítása prioritás a Szövetség számára. Mindenki részére biztosítani kellene a két közszolgáltatáshoz való hozzáférést, ezért nyújtottuk be a ma tárgyalt törvénymódosító javaslatot”.

A javaslat kidolgozója Bende Sándor, Hargita megyei RMDSZ-es képviselő. A felsőházi szakbizottsági munkálatok során Fejér László-Ödön szenátor tartotta fenn a tervezetet. „A helyi fejlesztésekre szánt állami támogatási rendszer előírásain változtatnánk úgy, hogy azt a közszolgáltatások hálózatának bővítésére is kiterjesszék. Továbbá, a gazdasági fejlődés szempontjából is elengedhetetlen az energia- és gázellátás” – mutatott rá Fejér László Ödön.

A tervezet esetében végső döntést a képviselőház hoz, majd ezt követően léphet érvénybe az új jogszabály.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.