Hatékony módszert javasolt az RMDSZ az egészségügyben dolgozók bérezésének növelésére

2015.05.05. | Képviselőház , Egészségügy

Hatékony módszert javasoltunk az egészségügyben dolgozók fizetésének növelésére – jelentette ki László Attila, az RMDSZ szenátora az új adótörvény-tervezet vitáján, ahol kilenc szavazaton múlt annak a módosító indítványnak az elfogadása, amely 16 százalékos jövedelem-kiegészítést biztosított volna az egészségügyi, illetve a szociális ellátásban dolgozók számára. „Mivel a végső döntést a közeljövőben a képviselőház hozza meg, reális esélyt látok arra, hogy mégis elfogadásra kerüljön ez” – emelte ki a szenátus Egészségügyi Bizottságának tagja.

Azon informatikusok példájára alapozva fogalmaztuk meg ezt a módosító indítványt, akik már 11 éve személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Mivel az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók fizetései sem versenyképesek, jövedelmi helyzetükön akarunk segíteni, hiszen nem mehetünk el szótlanul amellett a tény mellett, hogy mára az egészségügyi dolgozó hiányszakmának számít. Az informatikusok számára bevezetett adókedvezmény bizonyítottan leállította az elvándorlási folyamatot, sőt Románia informatikai nagyhatalommá is vált” – vonta le a következtetést László Attila.

A Szövetség Kolozs megyei szenátora kijelentette: „ha összevetjük az európai uniós átlagokat a hazaiakkal, azt láthatjuk, hogy csupán 18,7 százalékát kapják meg hazánkban az EU-s átlag-béreknek. Első lépésként hatékony módszernek tartjuk ennek a jogszabálynak a bevezetését, tudván, hogy előttünk áll már egy erre vonatkozó sikeres példa.”