Méltányos egészségügyi ellátásért és szociális juttatásokért dolgoztak a Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők

2018.07.27. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Méltányos egészségügyi ellátásért és szociális juttatásokért dolgoztak a Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők

Július 27-én, pénteken közös sajtótájékoztatón ismertette Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke, valamint Csép Éva Andrea és Vass Levente parlamenti képviselők az elmúlt parlamenti ülésszak kihívásait és eredményeit a szociálpolitika és egészségügy területén.

Az egészségügy és a szociálpolitika két olyan terület, amely a legérzékenyebben érinti a lakosságot, éppen ezért az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít erre a két területre, és a Szövetség parlamenti képviselői és önkormányzati csapata is azon dolgozik, hogy méltányos szociális és egészségügyi ellátást biztosítsunk Maros megye lakosai számára. Maros megye egyike azoknak a megyéknek, amely a legnagyobb szociális hálóval rendelkezik, ilyenként ennek a költsége is halmozottan nagyobb, mint amennyit a szomszédos megyék fordítanak a szociális hálóra. A megyei költségvetés 35 százalékát fordítjuk a szociális szolgáltatások biztosítására. Ha az egészségügyet nézzük, itt is rendkívül kiterjedt intézményrendszerünk van, és bátran kijelenthetjük, hogy Marosvásárhely a régió egészségügyi központja. Ahhoz, azonban hogy a kórházainkat fenn tudjuk tartani, fel tudjuk újítani, és javítani tudjuk a szolgáltatásaikat a jelenleginél több anyagi forrásra lenne szükség, de ugyanakkor a menedzsmenten is javítani kellene. A szolgáltatások minősége a rendszer hatékonyságától is függ és a terültre vonatkozó szabályozásoktól is. Ezért is fontosak azok a törvénymódosítások, amelyeket az elmúlt parlamenti ülésszakban sikerült elfogadtatni az RMDSZ parlamenti képviselőinek kezdeményezésére”- fogalmazott Péter Ferenc, a Maros Megyei RMDSZ elnöke. 

Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a képviselőház munkaügyi- és szociális bizottságának titkára az elmúlt parlamenti ülésszakban kifejtett munkája kapcsán hangsúlyozta: „A munkaügy és a szociális védelem két olyan terület, amely a legtöbb állampolgárt érinti hétköznapjaiban.  Idén is az elsődleges célom végig az volt, hogy törvényhozási szinten megoldásokat találjak azokra a problémákra, amelyekkel ez a terület folyamatosan szembesül. A tavaszi ülésszak végén elmondhatom, hogy eredményesnek bizonyult az RMDSZ frakció munkája, hiszen életbe lépett több olyan törvénytervezetünk, amelyeket választási programunkban vállaltunk”- összegzett Csép, felsorolva példaként a bölcsőde törvényt, a kulturális értékjegyekről szóló, illetve a szociális szolgáltatások meglétének és finanszírozásának átláthatóságát szavatoló törvényt, az önkéntes életmentőknek rokkantsági nyugdíjat és balesetbiztosítást szabályozó törvényt, valamint a családon belüli erőszakot felszámoló, szociális vonatkozású törvényeket.

A képviselő kitért a múlt héten kihirdetett szociális segélyek megítélésének újabb szabályozásáról szóló törvényre is, továbbá rámutatott, hogy sajnos minden év elején visszatérő probléma a magán szociális szolgáltatók állami támogatása.

„Ennek tisztázása érdekében számtalan kérdést intéztem a munka- és szociális ügyekért felelős szaktárcának, amelyben számonkértem a jelenlegi helyzetet, ismertettem a megyei problémáinkat, valamint kértem, hogy mihamarabb orvosolják ezeket”- hangsúlyozta a szakpolitikus. Hozzátette, hogy a hasonló kérdések napirenden tartása érdekében létrehozott egy szakértői csoportot a Maros megyei állami intézmények, valamint a magán szociális szolgáltatók vezetőivel, szakértőivel közösen. A szakértőkkel való konzultáció célja, hogy ezáltal reális képet alkothasson az aktuális törvénykezés gyakorlatba ültetésének nehézségeiről, és azokra törvényhozás szinten tudjon megoldásokat találni.  

Vass Levente, a képviselőházi egészségügyi és családügyi bizottság titkára azokról a főbb törvénykezdeményezéseiről számolt be, amelyek az egészségügyi rendszer jobb működését célozzák. Elmondta, már törvénnyé vált az a javaslata, amely a betegek fölösleges sétáltatását csökkenti családorvos és szakorvos között, és egyszerűbb hozzáférést biztosít ezután a pácienseknek az ártámogatott gyógyszerekhez, a küldőpapírhoz és a betegszabadságos igazoláshoz.

A Maros megyei képviselő kiemelte, az elmúlt ülésszakban iktatta azt a törvénymódosító javaslatát, amelynek célja az állandó véradók számának növelése.

Romániában körülbelül 10 ezer állandó véradó van. Ezt a számot szeretnénk megduplázni, ugyanis körülbelül 20 ezer rendszeres véradóval lehetne a szükségletet biztosítani az országban. Ezután egy sms-rendszerrel értesítenénk a véradókat, amikor az általuk adott vér felhasználásra kerül, és megköszönnénk nekik, hogy rendszeresen segítenek embertársaikon vérdonorként. Ezáltal ösztönöznénk a programált véradást” - magyarázta Vass Levente.

Az egészségügyi szakpolitikus ismertette további két kezdeményezését, amelyek a családorvosi ellátást tennék hozzáférhetőbbé. „A 2900 romániai községből 600-ban nincs családorvos. Törvényjavaslatunk azt oldaná meg, hogy ezekben a községekben is legalább a legrászorultabbak hozzáférhessenek a hét különböző periódusaiban a családorvosi alapellátáshoz.  A családorvosok ún. munkapontokat nyithatnának ezeken a településeken, ahol minimum heti 10 órát rendelnének” – számolt be Vass Levente. A képviselő azt is elmondta, egy másik kezdeményezése egy fölösleges, bonyolult és drága akkreditáció alól mentené fel a családorvosokat és fogorvosokat, akiknek ezáltal több idejük lesz pácienseikre.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.