Péter Ferenc: kettős mércét alkalmaz és diszkriminálja a magyar közösséget a MOGYE

2019.01.17. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Péter Ferenc: kettős mércét alkalmaz és diszkriminálja a magyar közösséget a MOGYE

Üdvözöljük az angol nyelvű orvosképzés bővítését a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az intézkedés azonban egyértelműen mutatja: kettős mércével mér a MOGYE, a magyar oktatók és diákok törvényes kérésének sorozatos visszautasításával diszkriminálja a magyar közösséget. Miközben az önálló magyar nyelvű kar létrehozásába egy kormány bukott bele, az angol nyelvű kar zökkenőmentesen megalakult, útjába senki nem gördített akadályt. Miközben az angol nyelvet beszélő, és angolul tanuló diák- valamint munkaközösség önállósodhat, a magyar oktatóknak és diákoknak alá kell vetniük magukat a többség akaratának. Az intézmény vezetősége meg sem próbálja leplezni magyarellenességét.

Ami az egyetem nevének megváltoztatását illeti: George Emil Palade neves orvos és kutató volt, azonban semmilyen módon nem kapcsolódik a több mint 70 éves orvostudományi egyetem marosvásárhelyi és magyar múltjához. Elfogadjuk a román közösség akaratát, de úgy véljük, az lenne a legkevesebb, hogy a Babeș-Bolyai mintáját követve, magyar tudósra is emlékeztessen az egyetem neve. Az egyetem marosvásárhelyi múltját és azt a tényt figyelembe véve, hogy ezt az intézményt eredetileg a magyar közösség számára hozták létre, akkor felelnének meg az európai szemléletnek, és azáltal tartanák tiszteletben az európai uniós alapértékeket, ha a marosvásárhelyi magyar orvoslás kiemelkedő személyiségei közül is választanak egy nevet. Erről a MOGYE oktatói, a marosvásárhelyi orvosi és egészségügyi közösséggel együtt kellett volna döntést hozzanak.

Mindkét döntés, javaslat azt mutatja, hogy az egyetem vezetése mellőzi, letagadja és száműzi mindazt, ami az egyetem magyar jellegére, magyar gyökereire utalna. Intézkedéseik nemcsak diszkriminatívak, de törvénytelenek is, hiszen olyan egyetemről beszélünk, amelyet a 2011/1-es oktatási törvény értelmében a multikulturális felsőoktatási intézmények közé sorolnak. A törvény életbe lépését követően a MOGYE vezetőségének azonnali hatállyal létre kellett volna hoznia az önálló magyar intézeteket és karokat. Az egyetem szenátusa évek óta figyelmen kívül hagyja a törvényt, ráadásul újabb meg újabb törvényszegéssel súlyosbítja helyzetét.

Az RMDSZ és a MOGYE magyar oktatói között zajló egyeztetés értelmében, január végén találkozóra kerül sor a MOGYE vezetőségével, ahol kérjük, hogy az önálló angol nyelvű kar mintájára hozzák létre az önálló magyar nyelvű kart is az egyetemen.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.