RMDSZ-es javaslatra egy hozzáférhetőbb orvosi ellátási rendszerre szavazott ma a szenátus

2018.11.07. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ-es javaslatra egy hozzáférhetőbb orvosi ellátási rendszerre szavazott ma a szenátus

„Úgy kell bővíteni a családorvosi rendszert, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Azokban a községekben, ahol nincs családorvos, lehetőséget kell teremteni arra, hogy egy ingázó orvos lássa el a betegeket” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus plénuma elfogadta a Szövetségnek azt a javaslatát, amely megoldást nyújt a családorvoshiányban szenvedő kistelepülések problémájára.

Vidéken egyre súlyosabb a családorvoshiány, több mint 500 olyan település van Romániában, ahol nincs családorvos, és a betegek nem kaphatják meg az alapvető egészségügyi ellátást – mutatott rá Vass Levente RMDSZ-es képviselő, a javaslat kidolgozója.

Az alsóház egészségügyi bizottságának titkára hozzátette: erre a problémára jelentene megoldást az RMDSZ-nek az a jogszabálytervezete, amely lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzat rendelőt építsen, és egy ingázó orvos hetente legalább 10 órát rendeljen azokon a településeken, ahol jelenleg nincs vagy nyugalmazás miatt hamarosan nem lesz háziorvos.

A tervezetről a képviselőház is dönt, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe, így akár már jövő év első felében megköthetik az orvosok a szükséges szerződést a biztosítóházzal, és rendelőket nyithatnak. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.