RMDSZ: feloldottuk a birtoklevelek körüli patthelyzetet – könnyített eljárásban lehet telekelni a belterületeket

2018.07.10. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: feloldottuk a birtoklevelek körüli patthelyzetet – könnyített eljárásban lehet telekelni a belterületeket

Feloldottuk a birtoklevelek körüli patthelyzetet, ezentúl átláthatóbb törvényes keret értelmében és könnyített eljárásban szerezhetik meg a birtokleveleket belterületeikre az érintettek, hiszen a képviselőház plénuma végső döntést hozó testületként szavazta meg az RMDSZ által kidolgozott, a földtörvényt módosító javaslatokat. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, hogy a Szövetség már évek óta felhívta a figyelmet a beltelkek telekelése körül kialakult patthelyzetre, mi több, a választási programjába is belefoglalta, azonban a politikai konjunktúra csak most érett meg arra, hogy érdemben foglalkozzon ezzel a rendkívül fontos témával. 

Egy-egy ingatlan tulajdonjogának megszerzése az elmúlt időszakban, főleg a visszaszolgáltatásokat követően számos fejtörést és fölösleges adminisztrációs ügyintézést jelentett. A ma elfogadott törvény értelmében ezentúl az érintetteknek lehetőségük lesz kevesebb utánajárással telekelni jogos tulajdonukat” – taglalta a képviselő, majd hozzátette, hogy főleg vidéki környezetben jelentenek nagy előrelépést a törvényben szereplő előírások, hiszen sokan vannak abban az áldatlan helyzetben, hogy a bürokratikus eljárások és a törvény többféle értelmezése miatt a lakóházaikra, udvaraikra, akár kertjeikre nincsenek meg  a szükséges, jogos tulajdont bizonyító iratok.  

Számos olyan esettel találkozunk önkormányzatainkban, hogy a meglévő telekkönyvekben egy-egy ingatlan tulajdonosa még mindig az állam, és nem került sor a tulajdonjogot birtokló személy bevezetésére, továbbá voltak olyan esetek is, amikor egy-egy ingatlan nem képezte államosítás tárgyát, így ezekről csak a mezőgazdasági regiszterekben találhatók információk. Az RMDSZ módosításai által ezentúl az érintetteknek könnyebb lesz bizonyítani tulajdonjogukat” – taglalta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A Hargita megyei törvényhozó rámutatott arra is, hogy a Szövetség egyik elfogadott javaslata értelmében a visszaszolgáltatás során a hivatalos dokumentumokban szereplő tévesen szereplő személynevek egy egyszerűsített procedúra nyomán helyesbíthetők lesznek.

Korodi Attila továbbá kifejtette, hogy a 1991/18-as számú földtörvényt módosító javaslatokat Tánczos Barna és Császár Károly szenátorok, valamint Sebestyén Csaba képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja dolgozták ki a parlamenti vita során.

A törvény a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép érvénybe, valamint az érintettek ősztől már az új jogszabály értelmében telekeltethetik jogos tulajdonuk.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.