RMDSZ-javaslat a kormányválságra: technokrata kormány, technokrata miniszterelnök vezetésével

2015.11.10. | Aktuálpolitika , Kormány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ-javaslat a kormányválságra: technokrata kormány, technokrata miniszterelnök vezetésével

Technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt az RMDSZ a következő egy évre az államelnökkel való második egyeztetésen – nyilatkozta Kelemen Hunor november 10-én, kedden a Cotroceni palotában. Az RMDSZ elnöke hozzátette: amennyiben a technokrata kormány nemcsak rövid ideig, hanem akár egy évig is vezetheti az országot, a Szövetség fontosnak tekinti, hogy a közpolitikákra kiterjedő, pontosan meghatározott mandátummal rendelkezzen. 

„Egy év hosszú idő. Ezért a legközelebbi választásokig a szakértői kabinetnek a napi ügyeken túl a közpolitikák irányvonalát is meg kell határoznia több szakterületen” – fogalmazott Kelemen Hunor, továbbá azt is elmondta: az RMDSZ a technokrata kormányfő államelnök általi nevesítése mellett azt is érdeklődéssel várja, hogy az illető milyen mandátummal, kormányprogrammal vezeti majd az országot a következő hónapokban. „Az államelnök által tett nevesítés után a kinevezett miniszterelnökkel is egyeztetünk majd, hiszen terveihez politikai támogatás szükséges azért, hogy sikerrel végezhesse a kormányzati munkát” – szögezte le a szövetségi elnök, aki szerint az RMDSZ támogatni fogja a parlamentben a megalakuló kormányt, amennyiben helytállónak tekinti az ország vezetésére vonatkozó elképzeléseit. Kelemen Hunor azt is elmondta: az eddigi egyeztetések alatt az is egyértelművé vált, hogy az előrehozott választások megszervezésére egyelőre nincs törvényi keret, ehhez jogszabály-módosítás szükséges. Erre az RMDSZ korábban is felhívta a politikai pártok képviselőinek figyelmét és felvázolta a lehetséges megoldásokat is.

A Szövetség képviseletében a Cotroceni palotában való második politikai egyeztetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető, Markó Béla szenátor, illetve Márton Árpád és Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettesek vettek részt. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.