RMDSZ: támogatjuk, hogy szigorúbban büntessék a falopást

2020.06.03. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: támogatjuk, hogy szigorúbban büntessék a falopást

Az RMDSZ támogatta szerdán, a szenátus plénumában azt a többpárti kezdeményezést, amely az erdőgazdálkodás szabályozásán módosít, és szigorúbb büntetéseket ír elő a falopás visszaszorítására. 

Az erdőgazdálkodás szabályozását hatékony, kivitelezhető intézkedések bevezetésével kell módosítani. A szigorú büntetést támogatjuk, minden olyan megoldást, amely valóban a bűncselekmények megelőzéséhez vezet” – mondta el Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

A Szövetség mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: a ma elfogadott tervezet, amely az RMDSZ módosításait is tartalmazza, kiegészíti azt a korábban elfogadott törvénymódosítást, amelyet a Szövetség törvényhozói kezdeményeztek.

Az RMDSZ módosításának köszönhetően a tervezet nem ad lehetőséget a hatóságok túlkapásaira, és az új előírások nem nehezítik meg a mezőgazdasági tevékenységet. A módosítás értelmében ugyanis a legelők szélén található cserjék és bokrok kivágása, és a 0.1 köbméternél kisebb famennyiség elszállítása nem minősül bűncselekménynek. A felsőház szakbizottsága ellenszavazat nélkül fogadta el az RMDSZ javaslatát.

A ma elfogadott jogszabály-módosítás ugyanakkor egyértelműen tiltja a motoros járművekkel való erdei közlekedést. A fából, kavicsból, döngölt földből épített erdei ösvényeken biciklizni, szaladni vagy sétálni lehet, de motoros járművel csak az erdővédelmi hatóság engedélyével térhetünk le az útról.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.