Szatmárnémeti körgyűrű: valósággá válhat

2017.04.28. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szatmárnémeti körgyűrű: valósággá válhat

Évek óta újra és újra felmerül a Szatmárnémetit tehermentesítő körgyűrű megépítésének gondolata. A kormány csütörtökön jóváhagyta a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalába eső területek kisajátítását és meghatározta azt az összeget, amelyet ezért a tulajdonosok kapnak.

Pataki Csaba a megyei tanács elnöke többször hangsúlyozta, hogy ez a befektetés nem csak Szatmárnémetinek, hanem az egész megyének fontos. „Megyei szintről ez egy jól előkészített projekt, a döntés csak idő kérdése volt, de mindenképpen üdvözöljük, hogy a kormány gépezete beindult, mert égetően fontos, hogy tehermentesíteni lehessen a városainkat. Éppen ezért hasonlóan fontos a Nagykárolyt elkerülő út folytatása is” – magyarázta a megye első embere, aki tagja volt annak a munkacsoportnak, amely minden hétfőn ülésezett annak érdekében, hogy ez a komoly ügy végre konkrét megvalósítás legyen. A munkacsoport másik két tagja Radu Bud, aki röviddel ezelőttig Szatmár megye prefektusa volt, valamint Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere.

„Nem mondok nagy szavakat azzal, hogy ez a befektetés teljesen meg fogja változtatni a város képét, mivel nyilvánvaló, hogy a tranzitforgalom szinte tökéletesen el fog tűnni, ha végre megvalósul ez a projekt. De mindenki tudja, hogy ez még hosszú folyamat, mint ahogy eddig eljutni is nagyon hosszú folyamat volt” – mondta Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere. „Minden hétfőn munkamegbeszélésre gyűltünk össze és a többi fontos téma mellett kiemelkedő figyelmet fordítottunk arra, hogy mindig napirenden legyen valamilyen szinten a körgyűrű kérdése. Mindig meghatároztuk, hogy az adott héten ki, és mit fog tenni az ügy előmozdítása érdekében, és ehhez csatlakoztak decemberben a törvényhozóink is” – mutatott rá.

„Éppen ideje is, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az első megvalósíthatósági tanulmány elkészült. Azóta minden kormány ígéretet tett arra, hogy lesz pénz rá. Minden ígérettel bizakodni kezdtünk, majd alábbhagyott a lendület, amikor a határidőn belül még csak jeleit sem láttuk annak, hogy valami történni fog. Most úgy tűnik, hogy megvalósulhat, de ez is csak annak köszönhetően, hogy végre olyan emberek kerültek a megfelelő helyekre, akik nem azzal foglalkoztak, hogy végül ki aratja le majd a babérokat, hanem az a cél vezérelt minket, hogy elkészüljön ez a körgyűrű. Ez a cél vezérelt minket, amikor tárgyalásokat folytattunk” – mutatott rá Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő az eddigi sikertelenség okára, a konszenzus hiányára és a politikai huzavonára.

Erdei D. István parlamenti képviselő az elmúlt tíz évben végigkísérte a projekt sorsát. „Mindegyik kormány ígéretet tett rá, hogy elkülönítenek erre pénzt, de azokat az összegeket nyugodtan nevezhetjük porhintésnek. Idénre sikerült viszont egy olyan összegben kiegyezni, amely biztosítja, hogy elkezdődhetnek a munkálatok. Megszületett a kormányhatározat is a kisajátításról” – fogalmazott a parlamenti képviselő, majd hozzátette, könnyíti a munkát, hogy a kisajátítási törvényben is változásokat eszközöltek, s ennek köszönhetően nem kell olyan hosszú évekig elhúzódó pereskedési folyamatokra számítani a földek és ingatlanok tulajdonosaival, mint amilyen a Bukarest és Ploiesti közötti autópálya esetében előfordult. Hozzá csatlakozott véleményével kollégája, Turos Lóránd is. „Fontos döntés született a csütörtöki kormányülésen. Végre Szatmár megyében is elkezdődnek olyan kulcsfontosságú beruházások, amelyeket mindeddig csak a meséskönyvben olvashattak és legendákból hallhattak a polgárok. Az eddigi parlamenti munkám egyik prioritása válik valóra, ugyanis miután az állami költségvetésbe sikerült tételesen megszavazni a szatmárnémeti elkerülőút finanszírozását, a mostani döntéssel gyakorlatilag az utolsó akadály is elhárult a munkálatok tényleges megkezdése elől” - nyilatkozta az RMDSZ szenátora.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.