Több százan rótták le tiszteletüket az 1956-os hősök előtt Kolozsváron

2017.10.23. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több százan rótták le tiszteletüket az 1956-os hősök előtt Kolozsváron

Több százan emlékeztek Kolozsváron az 1956-os forradalom kitörésére. A sétatéri emlékműnél 15 órától kezdődött az ünnepi megemlékezés, amit felekezetközi istentisztelet követett a belvárosi unitárius templomban. 

„A történelem mindazon dolgok összessége, amelyeket elkerülhettünk volna – mondta Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja. Nem tudom, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc az adott viszonyok között elkerülhető lett volna vagy sem, egy biztos: a magyar nemzet azt mondta, hogy elég volt. 1956 "győzelmes vereség volt" hosszú távon, a prágai tavasszal és a lengyel Szolidaritás munkásmozgalommal együtt hozzájárult a közép-kelet európai, magukat kommunistának nevező diktatúrák megbukásához” – köszöntötte az ünneplőket Csoma Botond parlamenti képviselő.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: „az 56-osokban hősöket ünneplünk, akiknek első hőstette az volt, hogy kimondták: "elég". Hőstettet hajtottak végre, hiszen egy nép saját lelkiismerete tisztaságának, önazonosságának, méltóságának megőrzésé érdekében fogtak fegyvert. Belenyugodni, hallgatni, tűrni egyenlő lett volna az árulással, saját maguk, a magyar nemzet és jövője elárulásával.

Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke rámutatott: „az 56-osok bíztak, áldozatkészek voltak és hittek. Ők számunkra példaképként szolgálnak a történelem forgatagában! Ma, itt és most mi összegyűltünk és igenis a szabad lelket ünnepeljük” – tette hozzá.

Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke ünnepi beszédében kifejtette: „hatvanegy év telt el azóta, hogy a magyar nemzet egy csodálatos forradalmat követő szabadságharcban megpróbálta megdönteni a kommunista diktatúra embertelen rendszerét és kiharcolni függetlenségét. Tisztelet, főhajtás és hála 56 mártírjainak, és mindazoknak, aki előkészítették és végigharcolták ezt az egyenlőtlen küzdelmet. Hiszem, hogy a küzdelem csak eszköz és nem cél, és az igazságos célokért való küzdelem előbb vagy utóbb meg kell hozza terményét. Akkor talán október 23-át nem egy november 4-e fogja követni.”

A megemlékezésen a politikai pártok, civil és ifjúsági szervezetek és intézmények is koszorút helyeztek el, majd továbbvonultak a belvárosi unitárius templomba, ahol ökumenikus istentisztelettel folytatódott az ünnepség. A sétatéri eseményt a Kolozsvár Társaság és az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete szervezte. Az ünnepségen áldást mondtak a történelmi magyar egyházak képviselői, Ördög Ödön karnagy vezetésével pedig fellépett a János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusa.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.