Vass Levente: újra lesz adminisztratív igazgatója minden kórháznak – a hotelszolgáltatások minősége és a higiénia javítása a cél

2017.05.24. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vass Levente: újra lesz adminisztratív igazgatója minden kórháznak – a hotelszolgáltatások minősége és a higiénia javítása a cél

„A 2006-os egészségügyi törvény az egyik legrosszabb hatályos jogszabálya az országnak, eljárt fölötte az idő, és az elmúlt 11 évben több módosítással egészítették ki, mint ahány cikkelye volt eredetileg. Az egészségügyi rendszer megfelelő működéséhez annak teljes reformjára lenne szükség. Az előző kormány tavaly elfogadott egy, az egészségügyi reformról szóló sürgősségi rendeletet, ám ez számos pontban kifogásolható. A jogszabály év elején került a parlament asztalára, a szenátus első házként elutasította azt. Ezt követően a képviselőház tárgyalta a jogszabályt, ahol az a döntés született, hogy módosításokkal elfogadjuk a sürgősségi rendeletet azért, hogy a megfelelő reform megvalósításáig oldjunk meg pár halaszthatatlan kérdést” – nyilatkozta Vass Levente, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkára azt követően, hogy kedden a képviselőház plénuma elfogadta a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt.

A Maros megyei képviselő elmondta, az alsóház jogi, illetve egészségügyi bizottságában az RMDSZ szaktudásával hozzájárult a jogszabály előírásainak javításához. „A törvény által bevezetett egyik újítás, hogy ismét lesz minden kórháznak adminisztratív igazgatója, aki az intézmény hotelszolgáltatásainak bővítéséért, a beszerzési folyamatok javításáért, a kórházi körülmények javulásáért felel majd. Ez azért fontos, mert felmérések szerint éppen a kórházi hotelszolgáltatások rossz minősége, a higiénia hiánya a legfőbb forrása a betegek elégedetlenségének” – magyarázta a képviselő. Vass Levente beszámolt arról is, hogy az elfogadott módosítások értelmében ezután az egyetemi kórházak osztályvezetői, orvos igazgatói, illetve újonnan létrehozott kutatási igazgatói állásaira az egyetem versenyvizsgáztatja a jelölteket. Az egészségügyi szakpolitikus szerint ez kedvező módosítás, egyrészt mert oktató kórházakról van szó, másrészt mert azáltal, hogy az egyetem felelősséget vállal a kinevezett vezetőkért, javulni fog a kórházi ellátás orvos szakmai minősége.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kórházigazgatók nem tölthetnek be ezután semmilyen tisztséget pártok vezetőségében, de joguk lesz egyszerű tagként pártszimpátiájukat kinyilvánítani vagy megtartani.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.