Főoldal > Hírek
Új alapokon a romániai nyugdíjrendszer: kiküszöböltük a diszkriminatív előírásokat, elfogadták az RMDSZ súlyos fogyatékkal élő személyekre vonatkozó módosító javaslatát
2018.12.19. | Szociális

Egy olyan nyugdíjtörvényre szavazott ma az RMDSZ, amely kiküszöböli a nyugdíjrendszerben tapasztalt egyenlőtlenségeket és diszkriminációt, valamint a Szövetség javaslatára kiterjeszti a nyugdíjas meghatározást a súlyos fogyatékkal élő személyekre is, amely eredetileg nem szerepelt a kormány által előterjesztetett változatban. A Szövetség hosszas egyeztetések nyomán számos pontban módosította a kormány által előterjesztett változatot.

Megjelentek a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázati felhívások
2018.12.19. | Mezőgazdaság

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Kelemen Hunor szövetségi elnök november 9-i találkozóján közösen bejelentett terveknek megfelelően, a Pro Economica Alapítvány a mezőgazdasági feldolgozóipar támogatására kiírt pályázati felhívásait tette közzé a székelyföldi gazdaságfejlesztési program részeként.

Hegedüs Csilla: a 2019-es EP választás döntően meghatározza az erdélyi magyar közösség jövőjét

„A jövő évi európai parlamenti választás döntő fontosságú lesz Európa, és az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából egyaránt” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kedden Csíkszeredában.

Újabb RMDSZ-elnöki mandátumra pályázik Kelemen Hunor
2018.12.17. | Aktuálpolitika

Van tapasztalatom és energiám ahhoz, hogy az RMDSZ-t a következő négy évben is el tudjam vezetni. Új terveim is vannak, és azt, amit elkezdtünk közösen, azt végig szeretném vinni – jelentette be egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor.

Sikeres évet értékelt az RMDSZ Nőszervezete országos küldöttgyűlésén
2018.12.17. | RMDSZ Nőszervezet

138 200. Ennyi erdélyi magyar embernek nyújtott kezet, ennyi erdélyi magyarhoz került közelebb az RMDSZ Nőszervezete, derült ki a december 14 – 15-e között Kolozsváron szervezett VI. Országos Küldöttgyűlésen, amelyen több mint 120-an vettek részt.

Háromszék is benmutatkozott a kisebbségi régiók dél-tiroli FUEN-konferenciáján
2018.12.16. | FUEN

Háromszék volt az egyik meghívottja a Kisebbségi és kisebbségbarát régiók fórumának, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a FUEN, ezúttal, a dél-tiroli Bolzanóban.  A fórumunk nagyszerű lehetőség volt arra, hogy dél-tiroliak, baszkföldiek, katalánok, székelyföldiek, brandenburgiak, frízföldiek, sziléziaiak, karintiaiak, schleswigiek, felvidékiek és muravidékiek közösen beszéljenek nemcsak nehézségeikről, hanem arról is, milyen megoldásokkal tudják előmozdítani régiójuk fejlődését. Hiszen egymástól, a hasonló helyzetben lévő közösségektől tanulhatunk a legtöbbet. Külön öröm volt számomra, hogy Háromszék is vendége volt a találkozónknak, miután tavaly Hargita megyét mutattuk be a kisebbségi és kisebbségbarát régiók fórumán” – nyilatkozta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Kelemen Hunor a MAKOSZ kongresszusán: nekünk határozottan kell képviselnünk azt, amit a középiskolások gondolnak
2018.12.14. | Ifjúság

Kérdezzetek, ahogyan szoktatok kérdezni, ha pedig a ti perspektívátokból nézve nem az a helyes döntés, amit meghozunk, szólnotok kell – köszöntötte a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) 25. tisztújító kongresszusán részt vevő diáktanácsosokat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: nem lesz meg ebben az évben a 2019-es állami költségvetés
2018.12.14. | Bihar

Az RMDSZ nem tudja mai formájában támogatni a 2019-es állami költségvetést. Bár a tervezetet még nem nyújtották be a parlamentbe, amit ebből ismerünk – például a pénzügyminiszter javaslatát, hogy a személyi jövedelemadó visszaosztásából a megyei önkormányzatokat kihagyják; hogy sok település kevesebb pénzt kapjon, mint a 2018-as költségvetésből vagy azelőtt –, nem elfogadható – hangsúlyozta Szatmárnémetiben Kelemen Hunor.